Думка: Українським аграріям слід готуватися до Ель-Ніньо

20 грудня 2019, 14:55 2885

Майбутній 2020 р. дуже ймовірно принесе на Землю таке природнє явище як Ель-Ніньо і українським аграріям слід до нього готуватися.

Про це написав президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», гендиректор ІМК Алекс Ліссітса на своїй сторінці в Facebook.

«Один раз на 5-7 років напередодні Різдва Христового відбувається феноменальне дійство, яке бере початок на півдні Атлантичного океану біля Латинської Америки. Це — нагрівання води в океані, як результат спекотного літа на материку.

Вода настільки нагрівається, що починаються процеси Ель-Ніньо (ісп. El Niño — «дитина»). Зникає риба, на півдні Латинської Америки випадає неприродня кількість масивних опадів. Страждає також Африка, бо тут починаються дюни, у Австралію і Індонезію Ель-Ніньо приносить страшенну засуху, те ж саме стосується і Індії», — розказав він.

Алекс Ліссітса зазначив, що причини виникнення явища ще не до кінця вивчені вченими. Однак спеціалісти з Університету Техас в США, а також Потсдамського інституту по вивченню змін клімату у Німеччині вже говорять про те, що Ель-Ніньо з ймовірністю 80% навідається до нашої планети у 2020 р.

«Це означає, що наступного року відбудуться серйозні кліматичні зміни, які матимуть серйозний вплив на сільське господарство, особливо на континентах Африки, Австралії та Латинської Америки, а також в Індії. Частково зміни клімату будуть і в Україні, і в інших країнах світу. Відповідно, це вплине на урожай та на світові ціни. А це означає, що наступного року буде лихорадити світові ринки», — вважає він.

Алекс Ліссітса додав, що аграріям потрібно прогнозувати і бути готовими до катаклізма вже зараз, адже Ель-Ніньо бере свій старт перед Різдвом Христовим.

«Тож хеджуємо ризики, плануємо серйозно видатки на наступний рік. Успіхів нам!» — підсумував він.