Думка: Органічне виробництво зростає за рахунок великих підприємств

01 травня 2021, 10:46 3273

Наразі органічне виробництво в Україні нарощується за рахунок великих підприємств, які збільшують банк землі. Тим часом невеликі фермерські господарства припиняють діяльність, оскільки органічне виробництво не приносить очікуваної прибутковості.

Таку думку висловив керівник ТОВ «Дедденс Агро» Віктор Щербачук під час круглого столу «Підтримка органічного виробництва в Україні: механізм 2021 року та нові перспективні напрямки».

«Реалії розвитку органічного виробництва в Україні досить складні. Торік через погодні катаклізми виробники зазнали значних збитків. А цьогорічна державна підтримка в розмірі 50 млн грн — це крапля в морі», — зазначає Віктор Щербачук.

За його словами, на Рівненщині підтримку на обласному рівні органічні виробники отримують з 2018 року. Зокрема на проведення сертифікації тоді було виділено 120 тис. грн. З кожним роком розмір підтримки зростає: у 2019 р. — 150 тис. грн, у 2020 р. — 200 тис., у 2021 р. закладено 250 тис. грн.

«Всього підприємств, які користуються відшкодуванням за сертифікацією за обласною програмою, — 5 із загальною кількістю землі 7 тис. га. Якщо розділити цьогорічну обласну підтримку, то на кожне підприємство вийде близько 50 тис. грн», — зазначає Віктор Щербачук.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua