Думка: Інвестори стали активніше вкладатися в біогаз на агровідходах

31 липня 2019, 16:32 2207

В Україні інтенсивно збільшується обсяг біогазових потужностей, що переробляють відходи сільського господарства. Так, в першому півріччі 2019 р. сумарно введено біогазових установок, які використовують таку сировину, на 16 МВт, що в 3 рази більше, ніж за весь минулий рік. 

Про це свідчать дані Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, повідомляє прес-служба компанії Ecodevelop.

За словами директора компанії Ecodevelop Сергія Шпака, даний показник свідчить про те, що інвестори активніше почали вкладати кошти в переробку відходів сільського господарства, а вітчизняні сільгоспвиробники переходять на відновлювані джерела енергії, впроваджуючи в своїх компаніях світові тенденції сталого розвитку.

Для порівняння, за 2018 рік приріст введених в експлуатацію біогазових потужностей на агровідходах склав лише 5 МВт. Але вже на початку липня поточного року в країні електроенергію з біогазу виробляють 43 біогазові станції сумарною потужністю 66 МВт, 19 з яких загальною потужністю 44 МВт працюють на агровідходах. Решта 24 біогазові станції загальною потужністю 22 МВт видобувають звалищний газ на полігонах твердих побутових відходів.

Сергій Шпак зазначає, що основними стимулами розвитку біогазових проектів в Україні є: можливість переробки відходів для забезпечення екологічної безпеки виробництва, енергозабезпечення власних потреб, а також продаж електроенергії за «зеленим» тарифом.