Мінекономіки оскаржило судове рішення про введення квот на імпорт добрив

28 квітня 2021, 09:11 2732

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 23 квітня 2021 р. подало апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва щодо зобов'язання прийняти рішення про введення квот на імпорт мінеральних добрив.

Про це йдеться у повідомленні міністерства.

«Подання апеляції від Мінекономіки підтримується провідними аграрними асоціаціями, які вважають, що рішення суду суперечить національним інтересам і може призвести до значних економічних збитків», — зазначають в міністерстві.


Для довідки: в серпні 2019 року було розпочате спецрозслідування щодо імпорту мінеральних добрив до України. За його результатами Мінекономіки підготувало висновки, якими передбачалося введення квот на імпорт азотних та комплексних добрив.

Після оприлюднення цих висновків представники аграрних асоціацій були обурені викладеними у них доводами, а також обсягами квот, які завідомо формували дефіцит та ще більше призводили до монополізації ринку України з боку Ostchem.

Після численних нарад та громадських обговорень, вивчення всіх неупереджених фактів МКМТ прийняла рішення про недоцільність введення квот та їх суперечність національним інтересам України. 

31 березня 2021 р. Окружний адміністративний суд міста Києва виніс рішення, якими скасовує рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ)  про недоцільність квотування на ринку добрив та зобов'язує МКМТ ввести квоти на імпорт мінеральних добрив до України.