Держводагентство: Аграріям обмежать воду в останню чергу

10 березня 2020, 13:07 2768

Державне агентство водних ресурсів України обмежуватиме водокористування аграрного сектору в останню чергу.

Про це у коментарі «Громадському» розказав виконувач обов'язків голови Держводагентства Михайло Хорєв.

«2019 і 2020 роки видалися дуже бідними на опади. Снігопади на території України, Білорусі та Росії, на жаль, не дають можливості говорити про надходження повені і формування нормального притоку до основних річок України», — пояснив ситуацію він.

Згідно Водного кодексу, у випадку настання таких несприятливих моментів, є запобіжні заходи щодо обмеження прав окремих водокористувачів, мета якого — пріоритетне забезпечення питних і побутових потреб населення.

«Тобто головна задача — щоб наші громадяни залишилися з водою…Є певна пріоритетність. Спершу обмежується транспорт, в другу чергу  піднімається питання гідроенергетики, потім — промисловість і в останню чергу — агровиробництво. Я не думаю, що настане такий критичний момент, що будет криза. Але те, що в деяких водних об»єктах доведеться економити, це можливо», — додав Хорєв.

Він зазначив, що мова не йде про дефіцит води у таких річках як Дніпро, однак можливі проблеми у менших водоймах.

«В цьому році ми почали наповнення водосховищ у лютому для того, щоб нормально пройти літній період. Зазвичай, це здійснюється в квітні. Але для невеликих водойм та середніх річок ситуація може виявитися гіршою. Наприклад, ми вже повідомили малі гідропідприємства на річці Рось, що їм влітку доведеться працювати в умовах жорсткої економії», — підсумував Хорєв.