Експерти не знають, скільки ще протримається висока ціна на кукурудзу

05 жовтня 2021, 15:50 4098

США за крок до того, щоб зібрати свій другий або навіть перший за величиною урожай кукурудзи. Поки невідома конкретна цифра, але очікується, що це буде на рівні 420 млн т.

Про це під час онлайн-дискусії «Зростаючі ціни на кукурудзу 2021: Україна проти Бразилії» повідомив співзасновник MD Commodities (Бразилія)

Педро Дейнека. 

За його словами, Україна також матиме хороший урожай кукурудзи, кращий, ніж минулого року. А от у Бразилії урожай кукурудзи сафринья цього року постраждав від найбільшої в історії країни засухи.

У той самий час Аргентина виходить на другу за обсягом експорту кукурудзи позицію у світі й може встановити рекорд з експорту цієї зернової на рівні 44 млн т.

Загалом, за словами Педро Дейнеки, у світі вимальовується трійка лідерів з виробництва кукурудзи після США. Це Україна, Аргентина та Бразилія. Зараз вони перебувають у тісному суперництві у своїй спробі досягти 38-44 млн т експорту кожна. Але США залишається беззаперечним лідером і зараз має найвищі в світі ціни на кукурудзу. Навіть Бразилія, попри засуху, зараз, у жовтні, має нижчі ціни на кукурудзу, ніж США.

«Значний ріст цін на кукурудзу, який розпочався більше року тому, та засуха в Бразилії, яка підвищила ціни на місцевому ринку, стимулюють фермерів збільшувати виробництво кукурудзи сафринья у наступному сезоні. І якщо погода сприятиме, наступного року Бразилія збере 127-132 млн т кукурудзи на противагу 91 млн т цьогоріч. Тобто в самій лише Бразилії виробництво кукурудзи наступного року може зрости на 35-40 млн т. Цей факт не можна ігнорувати», — говорить Педро Дейнека.

Попри це світовий попит на кукурудзу не такий високий, як був минулого року, а ціни на Чиказькій біржі не співвідносяться з реальними економічними показниками.

«На наш погляд, зараз ціни на кукурудзу дуже далекі від основних показників, і від цього попит на американську кукурудзу постраждає, а разом із ним і попит на кукурудзу з України, Аргентини та Бразилії. Тож залишається питання: як довго ціна триматиметься на рівні $5,50-5,30 за бушель ($220-212 за тонну), коли основні показники набагато ближчі до $4,50 за бушель ($180 за тонну)», — говорить Педро Дейнека.


Вікторія Євтушенко, AgroPortal.ua