ЄБРР готовий виділити $90 млн на реконструкцію зрошувальної станції на Одещині

14 вересня 2021, 10:27 2903

Європейський банк реконструкції та розвитку має намір виділити кошти на відновлення та реконструкцію головної насосної станції Нижньодністровської зрошувальної системи (Одеська обл.)

Про це йдеться у повідомленні Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської облдержадміністрації.

Як зазначається, під час проведення виїзної наради з представниками Мінагрополітики та облдержадміністрації, було презентовано проєкт підтримки ЄБРР з відновлення та реконструкції ГНС.

«ЄБРР готовий виділити $92 млн на реалізацію проєкту, що дасть можливість розширити поливні площі Нижньо-Дністровської системи з 12-ти до 40 тис. га», — йдеться у повідомленні.

Як уточнюється, станція призначена для подачі води на зрошення земель в Біляївському та Овідіопольському районах. На площі 34,4 тис. га. Водозабір із р. Дністер в с. Маяки.

ГНС потребує реконструкції:

- підвідного каналу;

- водозабірної споруди;

- насосно-силового обладнання;

- напірних водоводів;

- грузопідйомне обладнання (козловий, мостовий канал та ін.)

Білгород-Дністровське міжрайонне управління водного господарствау 2020 році має укладені договори з 56 водокористувачами.

Також уточнюється, що Департаментом агрополітики впроваджуються 12 проєктів по відновленню зрошення в області, що дасть можливість планомірно збільшити поливні поля ще на 35 тис. га, залучити нових інвесторів і товаровиробників. На реалізацію даних проєктів планується залучення 350 млн грн.