Чотири аграрні законопроєкти пройшли парламентські комітети

01 квітня 2021, 10:28 1880

Декілька важливих для аграрного сектору України законопроєктів 31 березня 2021 р. були схвалені під час засідань профільних комітетів Верховної Ради України.

Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький на своїй сторінці у Facebook.

Так, Комітет з питань аграрної та земельної політики підтримав в другому читанні та в цілому дві важливі ініціативи:

- №3205-2 «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві»

- №4046 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо стимулювання діяльності фермерських господарств»

«Дані законопроєкти націлені на розвиток фермерства в Україні та підтримку молодих фермерів, а також на збільшення доступу до фінансування фермерських господарств площею до 500 га», — пояснив він.

Крім того, комітет з питань правоохоронної діяльності підтримав за основу законопроєкт №4541 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за правопорушення у сфері насінництва та розсадництва, а також у сфері додержання заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин».

Даний законопроєкт дозволить:

- захистити права споживачів, суб'єктів господарювання та власників прав інтелектуальної власності на сорти рослин;

- не допустити незаконного використання сортів рослин;

- не допустити несанкціонованого використання ГМО в рослинництві;

- унеможливити доступ неякісного, фальсифікованого насіння на ринку.

Також, за словами Висоцького, члени Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики одноголосно підтримали за основу законопроєкт 5104 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою».