Як створити прибутковий біоенергетичний проект

05 грудня 2018, 16:43 2335

Воркшоп «Розвиток біоенергетичного бізнесу та інвестицій в Україні. Обмін досвідом для підготовки прибуткових проектів» відбувся у Києві 22 листопада 2018 р.

Захід був організований Голландським консорціумом «Partners in Business Biobased Energy Ukraine» (PIB), Посольством Королівства Нідерландів в Україні, Держенергоефективності України, ГС «Біоенергетична асоціація України» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу», повідомляють організатори.

 Воркшоп зібрав близько 100 учасників, серед яких представники аграрних компаній, наукових інститутів, бізнесу тощо.

«Для України важливо  відкрити додаткові шляхи для інвесторів біоенергетичних проектів. Оскільки будь-який проект це можливість для інвестора заробити гроші, а для України це додаткові робочі місця, надходження та, в першу чергу, заміщення природного газу та бензину (для довідки: в 2017 році Україна заплатила 3,8 мільярда доларів США за імпортований природний газ)», — зазначив голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук.

За словами радника з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні Каролін Спанс, відновлювані джерела енергії дуже важливі для клімату, енергетичної безпеки та економічного розвитку (особливо в регіонах).

«Компанії з Нідерландів і України можуть працювати над спільними бізнес-кейсами для реалізації прибуткових проектів», — вважає вона.

Під час воркшопу відбувся тренінг із розробки прибуткових бізнес-проектів та ряд презентацій про сучасний стан та інструменти підтримки ринку; фінансування біоенергетичних проектів, а також було представлено ряд інвестиційних проектів. Також учасники обговорили представлені раніше інвестиційні проекти.

«Разом на нафтопродукти, природний газ та вугілля Україна витрачає понад $11 млрд. І це найбільш вагомі статті нашого імпорту. Біоенергетика може замістити частину в усіх цих напрямках: в газі, вугіллі, нафтопродуктах», — зазначив голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха.

У свою чергу Френк Стіксма, що представляв Саксіонський університет прикладних наук (Нідерланди),  зауважив, що сьогодні бізнес переходить з моделі орієнтованої на прибуток до моделі орієнтованої на вплив від впровадження певного проекту.

Крім того директор департаменту з питань енергоефективності та зміни клімату Європейського банку реконструкції та розвитку Олександр Ніколаєнко заявив,  що ЄБРР є найбільшим міжнародним інвестором у приватний сектор України (проінвестовано в проекти енергоефективності та ВДЕ в Україні — €3 млрд).

«Ми ставимо ціль для себе в наступному році вдвічі збільшити введені потужності по біомасі і біогазу у порівнянні з 2018 роком», — додав він.

За словами координатора проекту Partners for International Business: Biobased Energy Ukraine Ханса ван Клінка, пряма обробка цукрового буряку з технологією BetaProcess (більш високий вихід етанолу: 100-150 літрів етанолу з 1 т цукрових буряків, у порівнянні з 90 літрами етанолу при існуючій технології) відкриває можливості використання цукрового буряку як сировини у хімічній промисловості.

«DSD BV шукає партнерів в Україні для реалізації даної технології», — підсумував він.