Аграріям скасували «податок на інвестиції»

18 січня 2019, 15:22 2381

Народні депутати під час прийняття державного бюджету на 2019 рік скасували для бізнесу сплату так званої «пайової участі» у місцеві бюджети, яка може сягати до 10% від загальної кошторисної вартості будівництва.

Як пише «Економічна правда», зміни, передбачені правкою №541 нардепа від БПП Олексія Мушака, полегшили життя всім, хто розширює виробничі потужності і будує нові об'єкти — від елеваторів до заводів з виробництва морозива.

«Сплата пайової участі є податком на інвестиції і фактично корупційною схемою. Це нонсенс у більшості розвинених країн. Інвестори в регіонах створюють нові робочі місця, вкладаються гроші в розвиток місцевої промисловості, а за це треба зразу заплатити до 10% вартості об'єкту», — зазначив Мушак.

Народний депутат від «Самопомочі» Тетяна Острікова наголосила, що корупційна схема чомусь була скасована не для усіх забудовників, а лише для аграріїв.

«Це створює дискримінацію одного виду бізнесу перед іншим. Ми або взагалі повинні скасувати цей пайовий внесок, надавши компенсатори місцевим радам, або не створювати пільг тим чи іншим галузям економіки і видам будівель», — підкреслювала вона.

Видання «Економічна правда» наголошує, що правка була прийнята на користь компанії «Кернел», яка наразі будує завод з переробки олійних у Хмельницькій області, два елеватори, термінал з переробки і зберігання зерна в Чорноморському порту. Європейський інвестиційний банк оцінює вартість цих об'єктів в $519 млн.