Генетики відкрили шлях до покращення якості ячмінного солоду

04 листопада 2017, 10:45 2626

Вчені з Міжнародного центру ячменя (Велика Британія) виявили генетичний шлях до поліпшення розміру ячмінного зерна та його однорідності.

 Дослідники Інституту Джеймса Хаттона та Факультету рослинних наук Університету Данді дослідили, як здійснюється генетичний контроль за формуванням зернівки ячменю та виявили, що мутація в гені VRS3 покращила однорідність зерна в шестирядному ячменю, говориться у повідомленні University of Dundee.

Голова Міжнародного центру ячменя Колін Вест, розповів, що однорідність має дуже важливе значення для виготовлення солоду вищої якості під час обробки зерна після збору врожаю. Це відкриття має величезний потенціал як для виробників, так і для промисловості, адже виробники ячменю завжди мали проблеми з шестирядним сортом ячменю в контексті відповідності солоду специфікації замовника через різноманітність розміру зерна.

Крім того, більш рівномірний розподіл розмірів зернівки призводить до більш послідовного поглинання води під час замочування, більш рівномірної модифікації зерен під час проростання і, як наслідок, більш стійкого сушіння та формування кольору в процесі висушування. Всі ці зміни допомагають виробляти солод вищої якості, який більше підходить для контрольованої обробки на пивоварнях та спиртових заводах.