На Digital Field продемонстрували дрона-велетня

22 липня 2020, 14:20 5787

На полігоні аграрних інновацій Digital Field продемонстрували технологію внесення фунгіцидів за допомогою дрона. Окрім того, експерти оцінили переваги та перспективи цієї технології в Україні.

Про це повідомляє прес-служба Digital Field.

Використовуючи дрон-обприскувач Agras на полі із соняшником внесли фунгіциди та мікродобрива.  За один раз дрон вносить 16-20 літрів робочого розчину — саме стільки вміщує  змінний бак, проте при максимальних оборотах він може підняти до 80 кілограм.  За годину дрон-обприскувач обробляє до 10 гектарів, а за день — до 100 гектар.

«Якщо раніше ми думали, що такі дрони призначені лише для маленьких полів, рисових плантацій, то зараз — це реальність України. Десятки таких дронів вже працюють на вітчизняних просторах», — зазначив  СЕО компанії Drone UA Валерій Яковенко.

Серед переваг дрона-обприскувача експерти Digital Field зауважили  можливість якісно провести крайовий обробіток поля, адже дрон працює з точністю до 2 см. Окрім того, він не створює технологічної колії, а отже — не винищує врожай.

Ширина захвату дрона обрпискувача — 6-6,5 метрів. Робоча висота — 1,5 метра над рослинами. Дрон може обробляти поле диференційовано.  Тобто для різних ділянок поля можна задавати свою норму внесення препаратів, заощаджуючи таким чином ресурси.

Валерій Яковенко розповів, що технологія внесення ЗЗР дронами  знаходить  все більше прихильників серед українських аграріїв:

«З цими технологіями ми приходимо до аграріїв не перший рік, але саме цей рік став переломним. Аграрії бачать економію: дрон не витоптує рослини, а навіть цього вже достатньо для повернення інвестицій. За оцінками деяких фахівців, витоптування під час внесення ЗЗР традиційними обприскувачами може сягнути до 4,5%. А це — не мало. Окрім того, дрон може працювати тоді, коли не може класична техніка: йому не важливо чи пройшов дощ, чи не розмок грунт, який рельєф на полі. Він вносить засоби захисту рослин тоді, коли потрібно агроному, а не тоді, коли це дозволяє зробити погода».


Для довідки: полігон аграрних інновацій Digital Field створено у с.Велика Олександрівка, Бориспільського району, Київської області. Тут досліджують різні шляхи оптимізації собівартості виробництва та збільшення врожайності за допомогою технологій точного землеробства та новітніх агрономічних рішень. За усім, що відбувається на полі, аграрії можуть спостерігати в онлайн через встановлені на полі веб-камери, а також переглядаючи відеозвіти на youtube-каналі. Організатор полігону — компанія AgriSpace за ініціативи AgriLab та підтримки LNZ Group, Massey Ferguson, Precision Planting, АМАКО, Аgrimatco, BINFIELD, «Метео Фарм»,  AgroOnline та Drone Ua.