CLAAS LEXION нової генерації знижує собівартість намолоченого зерна

14 серпня 2020, 12:15 3762

Компанія CLAAS у рамках виставки «Агро-2020» презентувала унікальну новинку — зернозбиральний комбайн нової генерації CLAAS LEXION 8700.

Про це повідомляє кореспондент AgroPortal.ua.

«LEXION 8700 — результат тісної співпраці інженерів CLAAS із фермерами, які безпосередньо використовували комбайни в полях. Ми врахували всі поради та пропозиції щодо вдосконалення машини», — розповідає керівник департаменту продукт-менеджменту ТОВ «КЛААС Україна» Віталій Бортун.

Зокрема, компанії вдалося знайти можливості для отримання приросту продуктивності та підвищити економічну ефективність машини. Зміна фізичних параметрів та оновлення інтелектуальних рішень з автоматичного налаштування комбайна загалом дозволили знизити собівартість кожної намолоченої тонни врожаю до 5%, акцентує Віталій.

Додає, що конструктивні зміни були внесені в систему обмолоту та систему сепарації.

«Досі на попередніх моделях молотильний барабан мав діаметр 600 мм. На цій машині — 755 мм. Це дозволило збільшити основне підбарабання, а отже площу первинної сепарації під обмолотом. Тобто відразу ж при обмолоті система може віддати більше зерна, і тим самим додати приріст продуктивності», — пояснює представник компанії.

Як і в попередніх моделях, CLAAS не став відходити від концепту APS із попереднім прискоренням маси перед обмолотом. Також на машинах встановлений більш інерційний розподільчий бітер, який розділяє масу на два ротори для подальшої активної сепарації.

«Комбінація нової молотильної системи і роторної сепарації дозволила отримати потенціальний приріст продуктивності до 10% на гібридних машинах. На клавішних машинах LEXION 6700 та 6800 система обмолоту і сепарації була оновлена цілком, що дозволило отримати приріст продуктивності до 25%», — ділиться Віталій Бортун.

Однак просто збільшити фізичні параметри молотильної системи або системи сепарації недостатньо, говорить фахівець. Він пояснює: «На новій генерації ми імплементували прямий привод усіх основних робочих систем, який розходиться на два основних потоки. Системи сепарації, очистки і подрібнення знаходяться на одному контурі, а привод молотильної системи і жатки — на іншому».

Віталій розповідає, що потужність двигуна Lexion 8700 складає 571 к.с. Об’єм бункера становить 15 тис. л, а система вивантаження має продуктивність 180 літрів за секунду.

«Уявіть, що 15 тис. л зерна ви вивантажуєте за 90 секунд, та ще й на ходу, що значно економить час і збільшує ефективність використання комбайнів у полі», — говорить представник CLAAS.

Двигун оновленої машини оснащений системою динамічного регулювання потужності DYNAMIC POWER. При її активації машина з наявної потужності буде видавати рівно стільки, скільки потрібно для виконання операції. Тобто при роботі в полегшених умовах потужність двигуна автоматично буде знижуватися, що дає економію пального.

Крім того, оновлений LEXION комфортний в обслуговуванні та переобладнанні на збирання різних культур.  

«Ви можете легко замінити 40% основного підбарабання на ту чи іншу культуру. Швидко підлаштуватися під збирання кукурудзи, сої, ячменю тощо», — додає Віталій.

LEXION обладнаний системами автоматизації, зокрема системою паралельного водіння FIELDSCANNER, яка веде комбайн рівно по контуру — з правого або лівого боку, або ж по технологічній колії.

Під час роботи комбайна система автоматично налаштовує обмолот, перевіряючи якість зерна в бункері, і шляхом підлаштування частоти обертання молотильного барабана та зазору між ним і підбарабанням впливає на інтенсивність та якість обмолоту; система автоматичного налаштування роторної сепарації підбирає потрібну площу та частоту обертання роторів, а система автоматичного налаштування очистки дозволяє отримати чисте зерно у бункері за мінімальних втрат, підбираючи потрібні зазори решіт та оберти вентилятора.

«Робота CLAAS LEXION 8700 базується відразу на кількох стратегіях — якість, продуктивність та економічність Кожну тонну намолоченого врожаю цей комбайн робить швидше, дешевше та якісніше», — підсумував Віталій Бортун.