Аграріям пропонують грант на сільгосптехніку в лізинг

17 грудня 2020, 18:04 3578

Компанія «АМАКО Україна» та «ОТП Лізинг» разом з EU4Business-EBRD запустили програму, яка надає можливість отримати гарантований грант 10% від суми фінансування за придбання сільгосптехніки та комерційних автомобілів IVECO.

Як говориться у повідомленні компанії, з'явилась можливість скористатися довгостроковими лізинговими угодами в гривні та/або євро, а також отримати фінансовані Європейським Союзом (ЄС) гранти після успішної реалізації своїх інвестиційних проєктів.

«Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає кредит €25 млн компанії «ОТП Лізинг» з метою підвищення конкурентоспроможності мікро-, малих і середніх підприємств (ММСП) по всій Україні в умовах пандемії коронавірусу та її економічних впливів.

Фінансування надається у рамках кредитної лінії ЕU4Business-ЄБРР зі стимулюючими грантами. Ця кредитна лінія є спільною програмою ЄБРР та ЄС, метою якої є надання компаніям допомоги у модернізації їхніх товарів і послуг відповідно до стандартів ЄС, покращенні охорони праці та впровадженні «зелених» підходів у практичну діяльність», — йдеться у повідомленні.

Після постачання обладнання формується його остаточна вартість в гривнях (за поточним комерційним курсом євро) та сума фінансування за лізинговим договором в гривнях.

«Грантова допомога складає 10% від суми фінансування та фіксується в євро за курсом Національного Банку України на дату підписання договору фінансового лізинг», — уточнюють в «АМАКО-Україна».

Після успішного проходження перевірки проекту протягом трьох місяців компанія отримує грант (фіксована сума гранту в євро перераховується в гривню за поточним комерційним курсом та сплачується на рахунок компанії в гривнях).

Умови фінансування:

- максимальна сума гранту — еквівалент €30 тис.;

- фінансування має бути виключно в гривні;

- мінімальний строк фінансування — 2 роки без права дострокового погашення.

Техніка та обладнання, які підпадають під дію програми:

- сільгосп техніка Massey Ferguson, BEDNAR, Geringhoff;

- зрошувальні системи Western Irrigation;

- комерційні автомобілі IVECO;

- напівпричепи BODEX.

Подати заявку на отримання позик та грантів у рамках кредитної лінії ЄБРР EU4Business можуть індивідуальні підприємці, підприємства малого та середнього бізнесу:

- з кількістю працівників менше ніж 250 осіб та з річним обігом менше ніж €50 млн;

- місцем реєстрації та основним місцем проведення господарської діяльності яких є Україна;

- не менш як 51% статутного капіталу яких є приватною власністю;

- які не включені ЄБРР до списку фізичних та юридичних осіб, котрі не мають права бути стороною контракту, що фінансується ЄБРР.

Щоб взяти участь необхідно здійснити такі кроки:

- вибрати необхідне обладнання з каталогу технологій ППТ;

- заповнити форму заявки на веб-сайті та надіслати її до «ОТП Лізинг»

- звернутися до регіонального менеджера, якщо не вдається знайти бажане обладнання у каталозі технологій ППТ.

«Якщо Ви та «ОТП Лізинг» уклали лізингову угоду і проект було реалізовано, він підлягатиме перевірці незалежним консультантом з верифікації. Після успішної перевірки Ви отримаєте грантову допомогу. Грант, що надається Європейським Союзом, Вам виплатить ТОВ «ОТП Лізинг» в гривневому еквіваленті», — пояснили в компанії.

В компанії також надали приклад розрахунку.

«Ви вирішили придбати в лізинг новий трактор вартістю €80 тис. Сума авансу — 30%. Сума фінансування — 70%. Компенсація 10% рахується від суми фінансування €56 тис., тобто ви отримаєте на рахунок гривню в еквіваленті €5,6 тис.», — пояснили в компанії.