В Інституті здоров’я рослин визначають стійкість гібридів соняшнику до гербіцидів

21 грудня 2020, 10:24 2687

Наприкінці року ринок просто рясніє акційними пропозиціями з насіння та пестицидів. Однак за, на перший погляд, вигідними умовами може приховуватися небезпека. Зокрема, недобросовісні постачальники можуть підмішувати різні гібриди або пропонувати насіння низької селекційної якості, що в подальшому неодмінно обернеться катастрофою для аграрія та зруйнує вщент його сподівання на щедрий врожай.

Про це попереджають фахівці «Інституту здоров’я рослин».

Повідомляється, що особливо ризикують агровиробники, які вирощують стійкий до трибенурон-метилу та імідазолінонів соняшник: адже якщо застосувати на посівах із «недостійкістю» гербіциди на основі цих діючих речовин, це призведе до прояву ознак сильного фітотоксу на рослинах, їхньої аномальності, а інколи — й повної загибелі посівів. 

Щоб попередити подібні неприємні сюрпризи, в «Інституті здоров’я рослин» рекомендують дослідити стійкість обраного гібриду соняшнику в лабораторних умовах. Отримані результати розставлять всі крапки над «і» та дадуть аграрію впевненість у майбутньому його врожаю. 

Вчені інституту оцінюють відсоток стійкості гібриду соняшнику до імідазолінонів і трибенурон-метилу за допомогою спеціального експрес-аналізу. Для цього насіння пророщують у кліматичних камерах і фітотронній кімнаті й у відповідні фази обробляють гербіцидами. А потім вимірюють морфометричні параметри і, власне, визначають якість посівного матеріалу та його стійкість до гербіцидів.

Основними перевагами такого дослідження є його точність, а також швидкість: воно займає лише 23 дні. Тож не полінуйтеся провести його завчасно — можливо, це врятує ваш майбутній урожай.