Успішна переробка овочів: ТОП-3 вимог до сировини

07 серпня 2021, 09:00 3543

Якість кінцевої овочевої продукції напряму залежить від якості сировини та умов зберігання.

Таку думку висловив керівник овочевого напрямку компанії «Толсма Текнік» Ігор Гурін в інтерв'ю AgriGator

Він назвав три вимоги до сировини, щоб організувати успішну переробку.

«Першою я б назвав вибір сортів. Справа в тому, що, наприклад, поширені в Україні сорти деяких овочів відрізняються від сортів, що вирощуються в ЄС. Існують випадки, коли певне обладнання, вироблене в ЄС, не може працювати з українськими овочами, адже воно орієнтоване на переробку інших сортів (наприклад, більш твердих сортів цибулі)», — пояснив експерт.

Тому, за його словами, на сьогоднішній день в Україні досить багато фермерів, які вирощують продукцію нідерландських та інших європейських сортів — більш пристосованих до переробки.

«Друга вимога — якість зберігання, а третя — якість обладнання для переробки, і в тому числі — підготовчі процеси перед переробкою. Наприклад, для підготовки цибулі є спеціальні калібрувальники, від яких дуже суттєво залежить рівномірність чищення та кількість відходів у подальшій переробці. Тому підготовчий процес вважається дуже важливим», — додає Ігор Гурін.

Він підкреслив, що тара є одним із перших етапів контейнерного зберігання продукції. На відміну від насипного зберігання, зрозуміло, що воно дорожче. Але й за рахунок зовсім іншої якості вентиляції при контейнерному способі продукт зберігається набагато краще.

«В стандартних овочесховищах дерев«яні контейнери висотою приблизно 1,6 м вважаються найбільш ефективним варіантом зберігання. Адже дерев'яні контейнери сприяють ефективній вентиляції продукції, до того ж її рівномірний розподіл не дозволяє чавитися овочам», — уточнює експерт.