Вчені розповіли про must-have у системі живлення сої

22 лютого 2021, 10:20 1882

Соя — культура, яка завдяки азотфіксуючим бульбочковим бактеріям здатна великою мірою самостійно забезпечити себе азотом. Однак для розкриття потенціалу родючості та високої врожайності цього замало.

Про must-have живлення сої у процесі вирощування розповіли вчені «Інституту здоров’я рослин».

Відзначається, що окрім «самостійно» отриманого азоту, соя все одно потребує його стартового внесення, а також є чутливою до калійного та фосфорного живлення. Крім того, вона відчуває значну потребу й у мезоелементах — кальції, сірці та магнії. Потреба в кальції у сої набагато вища, ніж у зернових: цей елемент необхідний для росту кореневої системи та надземної частини рослини. Нестача цього елемента негативно відбивається на розвитку кореневої системи та бульбочок. А сірка та магній беруть участь у фіксації азоту, поліпшують фосфорне живлення рослин. Крім того, магній активує процеси дихання рослини та перетворення азоту на білки. Порушення живлення магнієм призводить до змін у структурі клітин і тканин. А дефіцит сірки спричиняє затримку в утворенні бульбочок, завчасне та слабке цвітіння, бліде забарвлення листків.

Що стосується мікроелементів, то соя потребує марганцю, бору, міді, молібдену та цинку. Марганець бере участь у процесах синтезу та фотосинтезу, обмінних процесах, а також активує синтез деяких ферментів. Він прискорює ріст і розвиток рослин, поліпшує доступність і споживання рослиною фосфору та кальцію. Якщо його недостатньо, на молодих листках утворюються міжжилкові хлорози, листки можуть відмирати. Бор відіграє важливу роль у формуванні бобів, підвищує вміст олії; за його нестачі хворіють та відмирають точки росту, порушується процес достигання. Мідь є незамінним мікроелементом, який бере участь у диханні, азотному обміні, біосинтезі хлорофілу, фіксації атмосферного азоту, а також поліпшує стійкість культури до стресів. Її дефіцит проявляється в уповільненні росту та зниженні врожайності без очевидних причин. Молібден сприяє росту кореневої системи, бере участь у діяльності бульбочкових бактерій. При його недостатній концентрації ріст рослини гальмується, листя може жовтіти чи червоніти або зовсім опадати. А цинк сприяє накопиченню вітамінів і ростових речовин, підвищує тепло-, посухо- та холодостійкість рослин. Його нестача спричиняє вповільнення росту, викликає появу хлорозів та відмирання листків.

Згідно з науковими даними, на формування 1 т продукції сої потрібно: N — 55 кг, Р — 15 кг, К — 25 кг, Са — 16 кг, S — 4 кг, Мg — 9 кг, Mn — 55 г, Zn — 50 г, В — 9 г, Сu — 12 г, Мо — 10 г. Крім того, варто взяти до уваги доступність цих елементів живлення, на яку можуть впливати рівень рН ґрунту, вологість, вміст органічної речовини та інші показники.