Названі ефективні препарати для інсектицидного захисту кукурудзи

26 липня 2021, 10:45 2117

Відсутність інсектицидного захисту кукурудзи з року в рік коштує аграріям значної частки її врожаю, адже лише за узагальненими даними, шкідники можуть спричини втрату до 20-30%, що може суттєво вдарити по гаманцю агровиробника.

Про це повідомляють фахівці компанії UKRAVIT.

«Як відзначають наші менеджери з технічної підтримки з різних регіонів, наразі триває літ стеблового (кукурудзяного) метелика, відкладання ним яєць, відродження та живлення на заселених рослинах, а в південних областях посіви додатково пошкоджують гусениці бавовникової совки; крім того, повсюди в посівах кукурудзи розвиваються та шкодять попелиці», — зазначає керівник агрономічного департаменту UKRAVIT Олександр Мигловець.

За його словами, окрім прямих фізичних пошкоджень, ці та інші шкідники здатні нашкодити культурі й опосередковано: вони є переносниками вірусних хвороб, а в місцях пошкодження можуть розвиватися хвороби, зокрема фузаріоз. За відсутності заходів контролю все це в комплексі може негативно вплинути як на кількісні, так і на якісні показники майбутнього рівня врожаю.

Щоб захистити посіви кукурудзи від стеблового (кукурудзяного) метелика, бавовникової совки та інших поширених шкідників, Олександр Мигловець рекомендує застосувати високоефективні інсектициди Венон (клотіанідин, 200 г/л + альфа-циперметрин, 100 г/л) або Колібріс (тіаклоприд, 280 г/л + новалурон, 120 г/л).

«За рахунок поєднання діючих речовин із різних хімічних груп Венон забезпечує високу ефективність проти широкого спектра сисних і листогризучих шкідників кукурудзи, в тому числі стійких до піретроїдів, і при цьому не викликає у них резистентності. Клотіанідин у складі інсектициду блокує постсинаптичні холінергічні рецептори, викликаючи перезбудження нервових клітин, в результаті чого у шкідника виникає параліч, і він гине», — розповідає Олександр Мигловець.

Крім того, альфа-циперметрин блокує процес обміну іонів натрію та калію у пресинаптичній мембрані, тобто порушує проникність клітинних мембран, і виступає інгібітором натрієвих каналів. Відбувається надлишкове виділення ацетилхоліну під час проходження нервових імпульсів через синаптичний ланцюжок, і шкідник внаслідок сильного нервового перезбудження гине.

«Венон забезпечує швидкий «нокаут-ефект» і одночасно гарантує тривалий період захисної дії. А за рахунок системної дії він захищає навіть необроблені молоді листки рослин», — зазначає Олександр Мигловець.

Інноваційне поєднання діючих речовин інсектициду Колібріс забезпечує знищення шкідників на всіх стадіях розвитку та попереджає загрозу виникнення резистентності. Тіаклоприд впливає на нікотин-ацетилхолінові рецептори шкідників, що призводить до порушення у них передачі нервових імпульсів; при цьому забезпечується швидкий «нокаут-ефект» (конвульсії та параліч), внаслідок чого шкідники гинуть. Новалурон порушує біохімічні процеси утворення хітину — складової кутикули шкідників, що робить неможливим перехід личинок із однієї стадії в іншу та призводить до їхньої загибелі.

Колібріс контролює широкий спектр шкідників із рядів Lepidoptera (Лускокрилі), Coleoptera (Твердокрилі), Hоmоptera (Рівнокрилі) та Diptera (Двокрилі) та забезпечує одночасно швидкий «нокаут-ефект» і тривалий період захисної дії. Він є ефективним і надійним рішенням проти популяцій шкідників, стійких до піретроїдів і фосфорорганіки, і при цьому безпечний для корисних видів комах.