На Херсонщині обрізки садових дерев і виноградників пустять на брикети

17 березня 2019, 08:00 2312

Фермерське господарство у селі Музиківка на Херсонщині розгортає власний цех для переробки залишків деревини після обрізки виноградників на паливні брикети.

Про це розповів виконавчий директор підприємства Микола Панасенко «Голосу України».

У Білозерському районі области тисячі гектарів займають сади та виноградні плантації, де після обрізки накопичуються гори сухих гілок, захаращуючи підходи до сільськогосподарських угідь. Раніше їх просто спалювали на місці, аби не вивозити, насичуючи повітря чадним газом без жодної користі.

«Фермерське господарство вже налагоджує технологічне обладнання й веде перемовини з одним із найбільших місцевих садівничих підприємств про вивезення посічених шматків непотрібних гілок власним коштом… У перспективі планують приймати такі відходи і від власників менших садів та виноградників — можливо, з обміном на готову продукцію», — розповів він. 

Виробничих потужностей цеху достатньо для випуску 300 тонн таких брикетів на місяць. 

Голова Музиківської ОТГ Олександр Лейбзон каже, що громада охоче за них платитиме, якщо в ціні зійдуться. Адже тільки для обігріву двох великих шкіл у селах Музиківка та Східне (воно також входить до складу об'єднаної тергромади) потрібно не менше 630 т твердого палива щомісяця. І купувати його під боком вочевидь буде дешевше, ніж возити здалеку, переплачуючи на транспортних витратах.

До того ж, якщо подібні підприємства з переробки деревного «садово-виноградного» сміття з'являться й по інших селах, і попит на таку сировину зросте, то власники садів зможуть не віддавати матеріали від обрізки задурно. А ще й трохи підзаробити за рахунок їх продажу.