Думка: Недостатній контроль пероноспорозу загрожує втратою 30-60% врожаю соняшника

14 червня 2021, 10:40 2060

Затяжні опади весняно-літнього періоду, а також нетиповий для початку літа температурний режим створюють сприятливі умови для розвитку та поширення небезпечних хвороб соняшнику, в тому числі й пероноспорозу.

Про це повідомляють фахівці компанії UKRAVIT.

Вони зазначають, що наразі хворобою вже уражений певний відсоток посівів культури в центральних і південних регіонах України, й за сприятливих погодних умов ситуація надалі може погіршитися та проявитися в інших регіонах. Крім того, сильне ураження рослин соняшнику пероноспорозом може в подальшому призвести до вторинного інфікування, що в комплексі здатне призвести до суттєвих втрат майбутньої врожайності.  

«Пероноспороз — одна із небезпечних хвороб, яка за недостатнього та несвоєчасного контролю може коштувати аграрієві до 30-45%, а іноді в роки епіфітотій — навіть до 60% майбутньої врожайності соняшнику, — зазначає керівник агрономічного департаменту UKRAVIT Олександр Мигловець. — Ця хвороба поширена практично в усіх регіонах вирощування цієї культури і може інфікувати її в першій половині вегетації. З огляду на це, для ефективного контролю пероноспорозу в умовах поточного дощового та прохолодного сезону необхідно застосувати високоефективні спеціалізовані фунгіциди, щоб локалізувати первинне та вторинне ураження».

За словами Олександра Мигловця, також рекомендується дотримуватись сівозміни, знищувати та заробляти рослинні рештки й контролювати падалицю культурних рослин, на яких може зберігатися інфекція, віддавати перевагу вирощуванню стійких гібридів.

Для ефективного контролю пероноспорозу у посівах соняшнику фахівець рекомендує обрати комбінований фунгіцид профілактичної та лікувальної дії Захист (цимоксаніл, 250 г/кг + металаксил, 100 г/кг). Цимоксаніл у його складі проникає до рослини через листя й перерозподіляється у тканинах (трансламінарна дія). Він має лікувальну та антиспоруляційну дію, зупиняє процес обміну речовин гриба, сповільнює та припиняє життєві процеси, що проходять у клітинах. Цимоксаніл знищує патоген, що почав розвиватись, навіть через 1-2 дні після зараження. Металаксил порушує у патогенів синтез нуклеїнових кислот та інгібує РНК — полімеразу (порушується білковий обмін збудника). Він володіє потужною системною дією з лікувальними та викорінюючими властивостями.

Фунгіцид має лікувальну та антиспоруляційну дію, пригнічує активні постінфекційні стадії розвитку грибів і високоефективно та тривало захищає посіви соняшнику від небезпечної хвороби — пероноспорозу. Він проявляє тривалу захисну дію та забезпечує захист навіть необроблених частин культурної рослини та нового приросту. А завдяки оптимальному поєднанню діючих речовин мінімізуються ризики виникнення резистентності (стійкості) у патогенів.