Думка: Початок вегетаційного сезону буде доволі непростим

10 березня 2020, 10:00 2170

Погодні умови, що склалися на всій території України цієї зими, забезпечили можливість добре перезимувати численним хворобам і шкідникам. І за перших же сприятливих гідротермічних умов вони шкодитимуть посівам, що може негативно відбитися на майбутньому рівні врожайності.

Про це повідомляють у компанії UKRAVIT.

«Початок вегетаційного сезону 2020 року дійсно буде доволі непростим у питанні захисту як озимих зернових культур, так і ріпаку озимого, — підтверджує керівник агрономічного департаменту компанії UKRAVIT Олександр Мигловець. — Адже весняне потепління, яке наразі спостерігається, та дощі сприяють розвитку численних захворювань культури та активізації й засиллю шкідників. Тому велике значення у збереженні посівів має проведення моніторингу полів і своєчасні фунгіцидні та інсектицидні обробки: вони допоможуть ліквідувати шкідливі організми на початкових стадіях, коли ті ще не встигли нанести непоправної шкоди культурам».

Для перших обробок ріпаку озимого Олександр Мигловець рекомендує обрати бакову суміш препаратів Дезарал (карбендазим, 500 г/л) та Фас (альфа-циперметрин, 100 г/л).

«Фунгіцид Дезарал володіє надзвичайно сильними лікувальними та захисними властивостями і надійно захищає ріпак озимий від збудників хвороб, які успішно перезимували та збереглися на відмерлих рештках рослин, від яких, за прогнозами експертів, потерпатимуть навесні посіви ріпаку. Крім того, препарат можна застосовувати і як протруйник для ярих зернових колосових культур, що стане у пригоді напередодні весняної посівної», — розповідає Олександр Мигловець.

За його словами, інсектицид Фас спрямований на контроль ріпакового стеблового прихованохоботника, капустяного стеблового прихованохоботника та хрестоцвітих блішок у посівах ріпаку в ранньовесняний період. Він володіє контактною дією та надзвичайною токсичністю до різних стадій розвитку шкідників. Серед суттєвих переваг препарату — можливість його застосування від +5°С, що є актуальним в умовах мінливої весни, а також низька норма застосування, що в комплексі робить його економічно вигідним рішенням для аграрія.