Думка: Cорго випереджає кукурудзу за потенціалом урожайності

23 лютого 2019, 08:00 3167

Урожайність сорго в Україні через 3 роки може сягнути 25-27 т/га.

Про це AgroPortal.ua розповів генеральний директор науково-виробничого товариства «Укрсорго» Ярослав Бардін під час міжнародної виставки «АгроВесна».

Він зазначив, що на дослідних ділянках вже стабільно отримується урожайність до 22 т/га. Цьогорічні наявність снігового покрову і достатня сума ефективних температур дозволяють впевнено говорити про середній урожай у 20 т/га.

«Ми вирощували 4 культури в однакових умовах: сорго, кукурудзу, сою і соняшник. Хотіли переконатися, котра з них дає більший економічний ефект. За системою посіву Twin Row (з міжряддям у 50 см та  відстанню між рослинами у 20 см) за однакового обробітку і захисту отримали максимальні врожаї: сої (без ГМО) — 4,5 т/га, соняшнику — 4 т/га, кукурудзи — 11 т/га і сорго — 22 т/га», — розповів науковець.

За його словами, потенціал кукурудзи в Україні —  максимум 15 т/га, а сорго завжди дасть на 20-30% вищий показник урожайності за однакових умов.

Бардін вважає, що сорго помилково вважають нішевою культурою для поганих ґрунтів.

«Якщо цю культуру висівати у сівозміні на хороших землях, сорго перевершує за всіма показниками кукурудзу. За правильного розміщення і живлення можна вдвічі збільшити продуктивність сорго завдяки його здатності кущитись і давати повноцінні бокові пагони», — додав експерт.

Ярослав Бардін прогнозує, що через 3-4 роки сорго може повністю замінити кукурудзу у кормовиробництві.


Для довідки: минулого року у Київській області зафіксована рекордна урожайність сорго — 14,43 т/га.


Ірина Садова, AgroPortal.ua