Світові ціни на зернові наблизились до минулорічних максимумів

21 вересня 2020, 13:46 6230

Ціни на пшеницю на закритті торгів у Чикаго на СМЕ 18 вересня досягнули 575 центів за бушель, або 211,3 $/т. В 2019/20 маркетинговому році вище ціни були лише декілька днів у січні, коли вони досягали 580,4 центів за бушель, або 213,26 $/т, та один день у березні (максимум 580 центів за бушель, або 213,11 $/т).

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«На відміну від попереднього сезону, таких порівняно високих значень ціни досягнули вже на початку маркетингового року», — зазначають аналітики.

Головною причиною для зростання ціни на пшеницю та кукурудзу, на думку експертів, є доволі великий міжнародний попит і перегляд виробництва пшениці та кукурудзи в багатьох країнах світу.

«Більшість основних гравців на міжнародному ринку пшениці продовжують збирати пшеницю, і найближчим часом пропозиція на світовому ринку має зрости. Але в той самий час, через несприятливі погодні умови в цих країнах прогнозуються менші врожаї, через що є ризик зниження обсягів пропозиції», — пояснюють в УКАБ.

Аналогічною є ситуація на ринку кукурудзи. 18 вересня торги в Чикаго закрились на позначці 378,4 центів за бушель, або 149 $/т. За минулий маркетинговий рік ціни були вище в жовтні-листопаді (досягали 397,6 центів за бушель, або 156,53 $/т), а також в січні-лютому (407,6 центів за бушель, або 160,45 $/т максимум). 

«Нещодавно USDA переглянуло прогноз виробництва кукурудзи в США в 2020/2021 МР, скоротивши його майже на 9,6 млн т через посуху в кінці серпня. Також посуха вносить свої корективи на виробництво кукурудзи у Франції, Іспанії та Румунії, в результаті зменшуючи пропозицію цих країн на міжнародній арені.

Ще одним фактором, який рухає ціни вгору, є погані погодні умови, повінь та тайфуни на території Китаю. Скоріше за все, Китай буде вимушений вийти на міжнародний ринок кукурудзи та пшениці, аби забезпечити внутрішнє споживання в повному обсязі. Через це світова пропозиція кукурудзи та пшениці може стати ще меншою, що стимулює зростання цін», — прокоментував аналітик УКАБ Іван Колодяжний. 

Разом із тим, USDA все ще прогнозує врожай кукурудзи в Україні на рівні 38,5 млн т, в той час як прогнози УКАБ становлять 32 млн т.

«Можна припустити, що наступного місяця прогноз USDA буде знижений, що також може стати фактором підтримки цін», — прогнозують експерти.

УКАБ сподівається, що така цінова динаміка дозволить хоча б частково компенсувати втрати аграріїв від посушливих погодних умов, незважаючи на те, що значна частина врожаю була продана дешевше за форвардними контрактами.