Гідрометцентр: Погода стримує ріст картоплі та буряків

10 серпня 2021, 14:33 2376

Агрометеорологічні умови для формування урожаю пізніх сільськогосподарських культур та збирання урожаю ранніх зернових у липні по території країни були неоднорідними.

Про це йдеться у повідомленні Гідрометцентру України.

«Через жарку погоду із нерівномірним розподілом опадів, особливо у другій половині місяця, умови формування урожаю пізніх сільськогосподарських та овочевих культур погіршилися, зокрема для утворення зав'язі та росту овочевих, запилення круп«яних та технічних культур. Локально відмічалося денне в«янення рослин, високі температури ґрунту на глибині 10 см до +25 0С і вище стримували ріст картоплі та цукрових буряків», — йдеться у повідомленні.

Одночасно, незважаючи на спекотну погоду, у районах випадіння достатньої кількості опадів, вологозабезпечення метрового шару ґрунту було достатнім, відповідно  агрометеорологічні умови для формування урожаю пізніх культур оцінювалися як цілком сприятливі, додають метеорологи.

«У районах, де відмічалися сильні дощі та зливи, град та шквали відмічалося полягання, замулення посівів, створювалися умови для поширення грибкових захворювань посівів та локального «стікання» зерна ранніх зернових культур», — уточнюють у відомстві.

Із зниженням температури повітря і ґрунту та підвищенням вологості повітря на початку та у кінці третьої декади липня умови вегетації покращилися, найбільше у західних областях, говорять синоптики.

«У кінці липня, незважаючи на певний дефіцит опадів та нерівномірний характер їх випадіння,  на більшості площ під соняшником, кукурудзою, соєю та цукровим буряком запаси продуктивної вологи були достатніми та задовільними, проте спостерігалися осередки ґрунтової засухи у східних та південних областях», — підсумували у відомстві.