Названо оптимальні умови формування майбутнього врожаю ріпаку

09 серпня 2021, 10:25 2018

Літній період цьогоріч характеризується великою кількістю опадів, що сприяє інтенсивному росту та розвитку бур’янів. У таких умовах особливо важливо забезпечити безконкурентне середовище для ріпаку озимого на початкових етапах органогенезу,

Про це нагадують фахівці компанії UKRAVIT.

«Хоча ріпак озимий є досить конкурентоспроможним щодо бур’янів, на ранніх етапах він не здатен повноцінно конкурувати з небажаною рослинністю. Згідно з науковими джерелами, втрати врожайності від бур’янів на початкових стадіях росту та розвитку можуть становити 15-30%, а за несприятливих погодних умов, у разі зрідження посівів — сягати 60%», — зазначає керівник агрономічного департаменту компанії UKRAVIT Олександр Мигловець.

За його словами, відсутність контролю осінньої забур’яненості призводить ще й до зниження зимостійкості культури, оскільки в таких умовах коренева система ріпаку формується слабкою, а точка росту надмірно виноситься над поверхнею ґрунту в результаті конкуренції за життєво необхідні ресурси. Відповідно, ризик вимерзання підвищується, що може позначитися на густоті стояння навесні.

«Додаткова шкода проявляється у тому, що бур’яни є резерваторами для шкідників і збудників. А на момент достигання врожаю підвищується вологість зерна та погіршується процес збирання. Тому отримання щедрого врожаю ріпаку озимого неможливе без дотримання технології вирощування та створення оптимальних умов на початкових етапах формування майбутнього врожаю», — підкреслює Олександр Мигловець.

Для досходового захисту посівів ріпаку озимого експерт рекомендує застосувати бакову суміш гербіцидів Тізер (пропізохлор, 720 г/л) + Командир (кломазон, 480 г/л). Така комбінація забезпечує ефективний контроль максимально широкого спектру однорічних дводольних і злакових видів бур’янів та пролонговану захисну дію.

Пропізохлор у складі гербіциду Тізер першочергово зосереджений на контролі однорічних злакових видів бур’янів, проте здатен впливати і на дводольні види. Поглинається корінням та проростками, блокує поділ клітин і синтез жирних кислот всередині клітин бур’янів, викликаючи їхню загибель. За рахунок фізико-хімічних особливостей діючої речовини Тізер не промивається в нижні горизонти ґрунту, тому здатен тривало стримувати наступні хвилі сходів бур’янів, при цьому не викликаючи фітотоксичності.

Кломазон у складі гербіциду Командир ефективно знищує як дводольні, так і злакові види бур’янів. Діюча речовина проникає в рослини через кореневу систему та проростки. Механізм дії полягає у блокуванні фотосинтетичних пігментів — хлорофілу та каротину, тому бур’яни знебарвлюються, біліють і невдовзі гинуть.

Бакова суміш кломазону та пропізохлору забезпечує знищення цілого спектру найбільш шкодочинних бур’янів і гарантує надійний та тривалий захист посівів ріпаку озимого в осінній період.