Експерт: Дослідження ґрунту — обов’язкова передумова високої врожайності

09 листопада 2020, 10:20 2109

Складні погодні умови 2020 року ще раз підтвердили необхідність економічно та науково обґрунтованого підходу до ведення сільського господарства. Тому наступним кроком після збирання врожаю в осінній період є дослідження ґрунту на вміст елементів живлення, яке допоможе розрахувати норму внесення добрив під наступний врожай і забезпечить зменшення виробничих витрат при його вирощуванні.

Про це повідомляють в «Інституті здоров’я рослин».

«Достатня кількість елементів живлення у ґрунті — це такий самий важливий фактор для досягнення високої врожайності, як і здорове та якісне насіння, правильно підібрані засоби захисту рослин і добрива, — відзначає керівник сервісно-аналітичного центру «Інституту здоров’я рослин» Ірина Перехрест. — Тому коли ярі культури зібрані, ми рекомендуємо неодмінно провести дослідження ваших ґрунтів, щоб наступна посівна кампанія принесла вам гідну винагороду у вигляді запланованої врожайності».

Головних чи другорядних показників для дослідження немає, стверджує Ірина Перехрест. Вона радить насамперед дослідити ґрунти господарства на вміст азоту, органічної речовини, рухомих форм (фосфору, калію, сірки). Важливим показником, який не можна ігнорувати, є й наявність у ґрунті мікроелементів: за оптимального забезпечення рослин мікроелементами пришвидшується їхній розвиток, підвищується стійкість до хвороб, ослаблюється дія зовнішніх несприятливих факторів — посухи, низьких і високих температур.

N.B. Запорука високого врожаю, або Чому перевірка якості насіння — важливий етап підготовки до посівної

Крім того, Ірина Перехрест попереджає, що при плануванні удобрення полів треба зважати, що на рівень засвоєння культурами основних елементів живлення з добрив впливає й такий показник, як рН ґрунту. Оптимальним значенням для повноцінного використання рослиною NPK із добрив є показник 7,0. І навіть при незначних відхиленнях від цієї норми ваші посіви недоотримають заплановані поживні елементи. Те саме стосується й мікроелементів: їх засвоєння рослинами залежить від таких показників, як рН ґрунту, вологість, вміст органічної речовини та інших. Тож дослідження дозволить запланувати позакореневі підживлення.

Також Ірина Перехрест радить перевірити ґрунт на залишкову кількість пестицидів. Адже ця інформація допомагає зрозуміти, чому деякі ділянки поля без явних причин «випадають» у період активної вегетації. Крім того, це дослідження корисно проводити на новоосвоєних землях, щоб точно знати усі їх «підводні камені». При перевірці показників ґрунтів у лабораторних умовах можна бути впевненими в майбутньому посівів.