Експерт: Аномальна зима дозволяє проводити агрохімічне дослідження ґрунту навіть зараз

27 січня 2020, 10:10 1912

Тепла і безсніжна зима цього року відкриває безліч можливостей для аграрія: якщо ще хтось з будь-яких причин не встигли дослідити ґрунт у своєму господарстві, погодні умови надають чудовий шанс це зробити.

Про це відзначають в «Інституті здоров’я рослин».

«Досліджувати ґрунт можна о будь-якій порі року — головне, щоб земля не була вкрита снігом та скута морозом. А аномальні умови цього сезону цілком дозволяють проводити агрохімічне дослідження ґрунту навіть у даний момент. Тому якщо ви не зробили цього вчасно, я б радив скористатися можливістю і віддати на аналіз свій основний ресурс, оскільки від цього залежатиме і формування системи підживлення для культур на прийдешній сезон, і, відповідно, вибір добрив», — підтверджує керівних сервісно-технологічного напрямку UKRAVIT Сергій Сальніков.

За його словами, в «Інституті здоров’я рослин» агрохімічне дослідження ґрунту проводять на найбільшу в Україні кількість показників — азот, рН, органічну речовину, рухомі форми (фосфор, калій, сірка), макро- і мікроелементи тощо. Крім того, за потреби, ґрунт тут можна дослідити на залишкову кількість пестицидів — для уникнення фітотоксичності щодо культурних рослин у майбутньому. Такий комплексний підхід дозволяє чітко спланувати виробничі затрати і отримати заплановану врожайність.

Крім того, підкреслює Сергій Сальніков, після відновлення вегетації культур навесні варто запланувати ще й рослинну діагностику — для формування комплексу позакореневих підживлень. Таким чином ви на 100 % забезпечити свої посіви усім необхідним.