Аграріям пропонують ефективне рішення, як позбавитись падалиці у посівах ріпаку

25 серпня 2021, 10:45 2381

Осіння забур’яненість злаковими видами бур’янів і падалицею зернових культур може нанести суттєву шкоду посівам ріпаку озимого. За недостатнього чи несвоєчасного контролю небажаної рослинності середні втрати врожаю можуть становити від 15% і вище.

Про це попереджають фахівці компанії UKRAVIT і рекомендують для уникнення непродуктивних втрат, окрім ґрунтового захисту, обов’язково застосовувати високоефективні післясходові гербіциди.

«Ріпак озимий восени може сильно потерпати від забур’яненості злаковими видами бур’янів; крім того, за неякісного збирання зернових, які зазвичай є попередником цієї культури, виникає суттєве засмічення посівів падалицею, — відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. — Оскільки бур’янова рослинність і падалиця зернових у цей період розвиваються дуже активно, вони конкурують з культурою за світло, простір, вологу та елементи живлення».

За словами експерта, надмірна забур’яненість також може спричинити витягування точки росту ріпаку, що негативно впливає на перезимівлю і може призвести до вимерзання. Крім того, відсутність контролю падалиці зернових може в подальшому спричинити складнощі при комбайнуванні культури, а саме — підвищити вологість і засмічення врожаю. В комплексі це може коштувати аграрію значної частки врожайності.

Для надійного контролю падалиці зернових і комплексу злакових видів бур’янів у посівах ріпаку озимого Олександр Мигловець рекомендує застосувати високоефективні післясходові гербіциди Квін Стар Макс (хізалофоп-п-етил, 125 г/л) або Селеніт Макс (клетодим, 240 г/л).

Квін Стар Макс — післясходовий селективний гербіцид системної дії. Його діюча речовина хізалофоп-п-етил є інгібітором ферменту ацетил-КоА-карбоксилази. Цей ензим каталізує перший етап синтезу жирних кислот. В результаті блокування ферменту припиняється виробництво фосфоліпідів, які використовуються для будівництва нових мембран та необхідні для клітинного росту, і бур’яни та падалиця гинуть.

Гербіцид ідеально вирішує проблему забур’яненості посівів ріпаку озимого злаковими видами бур’янів, у тому числі й падалицею зернових культур. При цьому він є надзвичайно м’яким до культурних рослин і не має післядії на наступні культури в сівозміні. Препарат може використовуватися в широкому діапазоні фаз росту і розвитку культури та є оптимальним рішенням з огляду на співвідношення ціни та якості.

Селеніт Макс — післясходовий системний гербіцид. Клетодим у його складі поглинається через листя і транслокується флоемою до точок росту, спричиняючи знищення як надземної частини, так і кореневої системи бур’янів.

Гербіцид проявляє високу ефективність дії проти однорічних і багаторічних злакових видів бур’янів, а також падалиці зернових, поширених у посівах ріпаку озимого. Завдяки досконалій формуляції він надійно утримується на поверхні рослин і добре поглинається бур’янами й при цьому є надзвичайно толерантним до культурної рослини. Тож за його застосування посіви будуть чистими від забур’яненості злаковими видами та падалицею зернових упродовж тривалого періоду.