Українські молочники захищатимуться від зростаючого імпорту

25 січня 2021, 08:00 1705

14 молокопереробних підприємств об’єдналися та підготували заяву до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства щодо спеціального розслідування відносно захисту вітчизняної молочної галузі від зростаючого імпорту.

Про це повідомив голова Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський під час прес-конференції «Харчові продукти здорожчають на 5%, переробні аграрні підприємства отримають збитки до 70%. Кому вигідний закон 3656?».

«Ми ведемо перемовини з Департаментом захисту вітчизняного виробника, планується зустріч із головою Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Миколою Сольським та заступником міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарасом Висоцьким з метою внесення заяви на розгляд міжвідомчої комісії та затвердження спеціального розслідування», — розповідає Вадим Чагаровський.
За його словами, відповідно до попередніх підсумків 2020 року, до України імпортовано 47 тис. т сирів, 28 тис. т продукції з незбираного молока, 12 тис. т масла. Якщо це все перевести в сировину, то по імпорту отримали 1 млн т молока.

«Українські молокопереробні підприємства переробили за 2020 рік 3,7 млн т молока. Тому імпорт складає майже 30% від того, що переробляє вітчизняна молочна переробна галузь», — зазначає Вадим Чагаровський.
Він наголосив, що сьогодні молокопереробні підприємства в Україні працюють на межі збитковості, не мають коштів на розвиток, і цей бізнес не цікавий для інвесторів.

«Відбуваються банкрутства підприємств: якщо в 1990 році в Україні було 670 молокопереробних підприємств, то в 2019 році свою діяльність показали 178. Думаю, що за останні 1,5 роки ще 15-20 підприємств припинили діяльність», — констатує Вадим Чагаровський.

Він висловив сподівання, що при створенні Міністерства аграрної політики все ж таки буде розроблена стратегія розвитку молочного скотарства та переробної галузі.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua