Страхова виплатила агрофірмі 1,6 млн грн за побитий градом урожай яблук

13 лютого 2019, 13:45 3195

Агрофірма «Дельтафрут» отримала від страхової компанії АСКА 1,635 млн грн відшкодування за втрачений через грозу та град урожай яблук.

Про це  йдеться у повідомленні компанії.

«Хочу сказати, що страхування працює, і я в цьому переконався. Пам'ятаючи 2017-й рік як період дуже несприятливих погодних умов, ми вирішили застрахувати врожай яблук у 2018-му. Вирішили укласти угоду, яка б забезпечувала нашим садам захист від заморозків, урагану та граду. Згідно з умовами контракту, врожай страхувався за кількістю, і, що не менш важливо, за якістю», — коментує ситуацію власник агрофірми Антон Рубан.

За його словами, після граду значну частку яблучного врожаю, що мав бути реалізований у свіжому вигляді, можна було здати лише на переробку. Ще частина фруктів була повністю знищена. «Дельтафрут» отримала значні збитки.

«Постраждали три з п'яти застрахованих ділянок. На перших двох через град погіршилась якість врожаю на 83-85%, а на третій ділянці — отримані втрати як за якістю, так і за кількістю. АСКА компенсувала втрату якості по тарифу 5,6 грн за кожен кілограм врожаю. Вартість компенсації за втрачену кількість — 3,6 грн та 9 грн за кілограм відповідно. Ці розрахункові показники вказуються у договорі страхування та залежать від сорту яблук. 18 січня клієнт отримав 70% виплати, решту грошей ми перераховували поетапно та повністю завершили розрахунок до початку лютого», — розповідає директор з корпоративного страхування СК АСКА Олена Шустур.

У страховій компанії підкреслюють, що це перший випадок такої масштабної виплати в Україні, пов'язаної з пошкодженням врожаю плодових дерев. Відзначається, що був покритий збиток від граду, вторинних захворювань внаслідок граду, і, що найважливіше — втрати товарної якості плодів, на яку припала велика частина збитку.