Поліція перевірить компанію Веревського через порушення санітарних норм

26 вересня 2018, 16:36 2023

Правоохоронці перевірять ТОВ «Агрополіс» (належить Андрію Веревському) у зв«язку з масовим отруєнням людей жителів с. Іване-Пусте Борщівського району Тернопільської області.

Як говориться у повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, матеріали про результати перевірки інциденту буде направлено до Головного управління Національної поліції в Тернопільській області та в Чортківського міжрайонного відділу Національної поліції щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2, ст. 325.

Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області та Борщівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області в результаті перевірки підприємства виявили низку порушень санітарних вимог з боку ТОВ «Агрополіс».

«Зокрема, порушена процедура інформування населення (у повідомлені до голови сільської ради с. Іване-Пусте відсутня дата вихідного номера, повідомлення передано до сільської ради напередодні обробки ввечері, а не за 2 дні до проведення агротехнічних заходів, інформування населення через ЗМІ не здійснювалося, не розміщено попереджувальні таблички по периметру поля, що підлягало обробці агрохімікатами, порушено нормативні розриви від угідь, що були оброблені, до сельбищної зони — відстань від найближчої межі поля до житлової забудови становить 550 м при нормативному значенні — 1000 м», — зазначили у Держпродспоживслужбі

Також у компанії відсутній санітарний паспорт аеродрому, відсутня інформація щодо місця заправки, зльоту авіасудна, яким проводилась обробка, а також посвідчення працівників на право роботи з пестицидами та агрохімікатами протерміновані (дійсні до 21.06.2018).

«За результатами лабораторних досліджень ДУ «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія» зразків ґрунту та рослин, відібраних ініціативною групою жителів с. Іване-Пусте на краю поля (на відстані 550 м від житла) та у саду (на відстані 350 м від меж села) у зразку соняшника виявлено діючу речовину препарату «Ураган форте» (1,34 мг/кг), у пробі ґрунту з поля виявлено незначну кількість діючої речовини препарату (0,18 мг/кг — гранично допустима концентрація в ґрунті — 0,5 мг/кг), у пробах ґрунту та рослин (черешня) із саду залишків препарату «Ураган форте» не виявлено», — уточнили в відомстві.

Також уточнюється, що 25 вересня 2018 р. за результатами розслідування складено акт обстеження, готується припис про усунення виявлених порушень санітарного законодавства.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Агрополіс» є Андрій Веревський.