МХП фінансує десятки проектів з розвитку сільських територій

12 березня 2018, 14:14 4807

Український агроіндустріальний холдинг МХП протягом багатьох років підтримує соціальні проекти для розвитку сільського населення.

Як говориться у повідомленні компанії, тільки у 2017 році було профінансовано 25 кращих проектів програми «Село: кроки до розвитку» у розмірі до 40 тис. грн кожен.

Проект «Село: кроки до розвитку», що стартував у 2016 році, спрямований на стимулювання соціальної активності сільських громад та підтримку кращих ініціатив громадян щодо самоорганізації сільських мешканців у різних сферах. Пріоритет надається проектам, що створюють умови для самозайнятості сільського населення, розвивають соціально-економічний, культурний або туристичний потенціал краю, а також дозволяють заощаджувати або відновлювати енергію. У 2017 році в рамках програми було визначено 25 переможців, які отримали гранти до 40 тис. грн на розвиток своїх ініціатив.  

Низка підприємств холдингу проводять на місцях освітні заходи, в ході яких розповідають людям, яким чином можна отримати грант на реалізацію свого проекту в регіоні, як краще оформити відповідну документацію.

Так, ТОВ «НВФ «Урожай» з 2016 року щопівроку проводить збори за програмою «Час діяти: проведення конкурсу ініціатив з метою розвитку сільських територій через партнерство місцевої влади, громади  та бізнесу». Вони користуються великим попитом серед місцевих громадян, сільських голів, членів ГО області та навіть жителів інших областей України — кожна зустріч збирає близько 30 осіб. На цьому проекті учасники отримують знання та навички щодо шляхів вирішення локальних проблем громади, взаємодії громади та місцевої влади, розробки і впровадження спільних ініціатив та проектів, що підвищить їх конкурентоздатність та самодостатність у порівнянні із іншими селами області. З 2016 по 2017 рік благодійний фонд підприємства підтримав 22 успішні сільські ініціативи на конкурсній основі. Загальна вартість проектів становила більше 600 тис. грн.

У Вінницькій області щороку проходить «Обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад», започаткований Вінницькою ОДА. Підприємства МХП з цього регіону — ВП «Птахофабрика «Вінницький бройлер» та СТОВ «Агрокряж» — в лютому, коли оголошується черговий конкурс, проводять регіональні форуми «Кроки до розвитку громад». У 2018 році такі зустрічі відбулися у 8 населених пунктах: Тростянці, Бершаді, Гайсині, Шаргороді, Тульчині, Томашполі, Мурованих Курилівцях, а також у Чернівцях. Мета заходів — залучити громади до написання проектів, поділитись досвідом і показати, яких результатів можна досягти, використовуючи грантові проекти.

Аналогічно виглядає соціальна програма холдингу і в інших регіонах України. Наприклад, підприємство «Захід-Агро», яке ввійшло до складу холдингу в 2015 році, вже третій рік поспіль бере участь у співфінансуванні місцевого конкурсу мікропроектів. У 2016 році на це було виділено 114,4 тис. грн, а у 2017 році — вже 508,1 тис. грн. Цьогоріч керівництво ТОВ «Захід-Агро» гарантувало фінансування на суму 1,67 млн грн, що дозволить втілити у життя 67 мікропроектів, направлених на вирішення проблем місцевого населення.


Для довідки: МХП — вертикально інтегрована компанія. Серед напрямків діяльності — рослинництво, птахівництво і м'ясопереробка. Земельний банк МХП становить близько 370 тис. га. З 2008 року акції компанії котируються на Лондонській фондовій біржі під тікером MHPC.