Ашан-Україна допомагає своїм постачальникам з Global GAP 

25 квітня 2019, 09:35 2663

В рамках міжнародних проектів «Ашан-Україна» спільно з IFC проводить навчання для виробників з питань щодо впровадження Global G.A.P. Вже 50% виробників овочів та фруктів, які проходили навчання, сертифіковані на відповідність вимогам Global G.A.P.

Про це розповіла начальник відділу якості «Ашан-Україна» Юлія Домбровська під час вебінару проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку».

«Для участі у даному проекті потрібно, щоб виробник постачав свою продукцію, тобто співпрацював з торговельною мережею «Ашан» і безпосередньо мав бажання взяти участь у навчанні та пройти сертифікацію.

Сертифікація на відповідність вимогам Global G.A.P. дає виробникові можливість не лише розширити власні ринки збуту, але й прийняти участь разом із «Ашан-Україна» в подальших міжнародних проектах. Зокрема, це проекти «Фермерські товари» та проект щодо партнерства між «Ашаном» і виробниками в питаннях контролю, аудиту на всіх технологічних етапах, супроводу і надання консультацій з будь-яких питань», — розповідає Юлія Домбровська.

За її словами, для участі в діючих і подальших міжнародних проектах головною умовою для сільгоспвиробників є отримання сертифікації Global G.A.P.

«Головною особливістю стандарту Global G.A.P. є як оцінка безпечності самої вирощеної продукції, так і безпечність всього циклу виробництва, починаючи з посівного матеріалу і закінчуючи готовою продукцією», — пояснює експерт з Global G.A.P. проекту USAID «Агросільрозвиток» Юлія Слива.

За її словами, стандарт Global G.A.P. найбільш поширений в світі саме для первинних виробників, які займаються виробництвом тваринної, рослинної продукції й аквакультури.

«Global G.A.P. — це набір модулів, які описують певні вимоги. Стандарт розроблений зручно у вигляді чек-листа і написаний зрозумілою мовою. Оскільки основними розробниками цього стандарту є мережі реалізації, то, відповідно, це призводить до його динамічного поширення. Станом на кінець 2018 року за різними видами продукції в світі відповідно до цього стандарту сертифіковано понад 200 тис. підприємств. У рослинництві за 2017-2018 рік кількість сертифікованих виробників зросла на понад 40%, тобто сьогодні в світі — це понад 85 тис. підприємств», — розповіла Юлія Слива.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua