Названо продукти, які найбільше фальсифікують в ЄС

17 березня 2021, 14:25 2781

Україна в питанні фальсифікації продуктів не є унікальною країною — харчі фальсифікують скрізь, у тому числі в Європейському Союзі.

Про це розповіла керівник Асамблеї аграрних палат України Ольга Трофімцева на своїй сторінці у Facebook.

Вона зазначила, що фальсифікацією називають будь-яку усвідомлену діяльність, яка спрямована на отримання додаткової економічної переваги/вигоди в порушення законодавчих норм і за рахунок споживачів.

Топ-5 видів фальсифікації в ЄС (у відсотках від загальної кількості випадків):

1. Неправильне маркування — 47%.

2. Заміна інгредієнтів/розбавлення/додавання того, чого не має бути в складі, або ж вилучення складових — 20%.

3. Застосування недопустимих видів обробки/переробки продукту — 16%.

4. Відсутня/підроблена або ж «підшаманена» документація на продукт — 15%.

5. Порушення інтелектуальних прав власності — 5%.

Топ продуктів, які тим чи іншим способом фальсифікують в ЄС:

- олії та жири;

- риба та рибні продукти;

- м'ясо та м'ясопродукти (окрім птиці);

- фрукти та овочі;

- м'ясо птиці та продукти з нього.

«Минулого разу в цей топ-ліст входив мед. Цього разу — вибув. Стало вигідніше «шаманити» з м'ясом птиці», — додала Трофімцева.

Топ країн походження ЄС, з яких фальсифіковані продукти постачались:

1. Іспанія.

2. Італія.

3. Нідерланди.

4. Греція.

5. Польща.

«Ще 5 років тому сумарні збитки від food crimes у світі оцінювались в $30-40 млрд на рік», — підсумувала експерт.