Думка: на світовий ринок насіння впливає ГМО та торгівельні війни

04 березня 2019, 09:40 3148

Об’єм світового ринку насіння оцінюється у 40 млрд грн і починаючи з 2013-року частка ГМ-насіння порівняно із традиційним насінням почала стабільно зростає.

Про це розповів головний редактор британського інтернетвидання Agrow Санджів Рана під час Київського агрохімічного форума.

Основними факторами впливу на ринкову ситуацію у 2018-му році експерт називає,  у першу чергу, зростання площ під соєю, бавовником та олійним ріпаком. Водночас зменшуються площі під кукурудзою.

Частка сої у Сполучених Штатах помітно зменшується через торгівельні війни з Китаєм. Така ситуація натомість дозволила Бразилії та Аргентині поліпшити свої позиції і вийти зі своєю соєю на китайський ринок. Тенденція обіцяє продовжитись і у 2019-му році.

«Ціни в Китаї очікуються високі. США від сої переходитиме на кукурудзу, бавовник та яру пшеницю», — уточнює Санджів Рана.

Територіально насіннєва галузь найбільше розвинена у країнах Північної Америки, їх частка нині складає 44%, за Латинською Америкою — 31% і лише 17% насіннєвого ринку належить країнам ЄС.

Причина саме такої пропорції у тому, що Південна та Латинська Америка все більше переходить на ГМ-насння, яке є значно дорожче за звичайне. Питання ГМ в Європейському Союзі Санджів Рана називає заполітизованим: «Воно  розглядається частіше не з точки зору науки, а емоційно і з огляду на політичну кон’юнктуру».


Ірина Садова, AgroPortal.ua