Думка: Коронавірус не повинен перешкоджати транспортуванню насіння у світі

18 березня 2020, 12:21 2125

Всесвітня насіннєва федерація (ISF) звернулась до урядів різних країн з проханням не обмежувати міжнародних рух насіння.

Як говориться у повідомленні федерації, в умовах поширення коронавірусу довгострокова стабільність у світі базується на декількох стовпах, одним із яких є продовольча безпека.

«Насіння — вихідна точка харчової системи. Фермери повсюдно залежать від доступу до якісного насіння для вирощування здорових культур. Насіння — це сільськогосподарський продукт, що торгується в усьому світі, за останні 15-20 років міжнародна торгівля насінням зросла в десятки разів. Тому необмежений міжнародний рух насіння є критичним для забезпечення продовольчої безпеки», — пояснили в організації.

ISF просить уряди сприяти міжнародному руху насіння та не застосовувати обмежувальних заходів.

У федерації підкреслили, що в даний час немає доказів того, що їжа, включаючи насіння, є ймовірним джерелом або шляхом передачі вірусу. Проте передача через поверхні, які нещодавно були заражені вірусом. Однак це, ймовірно, має місце лише протягом короткого періоду після забруднення, через відносно низьку стабільність коронавірусів у навколишньому середовищі.

«Коротше кажучи, через погану виживаність коронавірусів на поверхнях існує ймовірність дуже низького ризику розповсюдження з продуктів або упаковок, які постачаються протягом кількох днів або тижнів при температурі навколишнього середовища. В основному вважається, що коронавіруси поширюються від людини до людини — головним чином за допомогою дихальних крапель, якими люди чхають, кашляють або видихають», — підкреслили в ISF.