Австралія закріпить позиції на глобальному ринку молока та м'яса

24 листопада 2020, 14:03 2712

Австралія у 2020 р. виробить 9,2 млн т молока, що на 4% більше, ніж минулого року (8,83 млн т). USDA прогнозує, що наступного року виробництво молока у країні також зросте до 9,4 млн т, що суттєво пов'язано з погодними умовами, які були цього року.

Такі дані у соціальній мережі Facebook озвучив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса.

«Не дивлячись на пандемію коронавірусу і локдаун, в Австралії внутрішнє споживання молочної продукції майже не змінилося: 2,55 млн т свіжого молока, а це — 27% від загального виробництва. Решта молока йшла на переробку. 6,6 млн т були перероблені переважно на сир та сухе молоко», — зазначає експерт.

Говорячи про сир, Алекс Ліссітса вказує, що Австралія є серйозним гравцем на світовому ринку сиру, насамперед, у Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Експорт сиру з Австралії становить 160-170 тис. т, з яких половину країна експортує до Японії, майже 20 тис. т до Китаю, решту — до інших країн, зокрема, до Малайзії та Південної Кореї.

«За рахунок додаткового виробництва молока, збільшиться і експортний потенціал. Зокрема, слід очікувати плюс 10 тис. т австралійського сиру. Це суттєво може вплинути і на показники в регіоні, куди експортує Австралія. Очевидно, що австралійські фермери довго чекали на цей успіх. Очевидно, що найближчі 2 роки австралійські виробники  зможуть утримувати серйозні позиції на глобальному ринку молока та м'яса», — резюмує він.