Поголів’я свиней та корів упаде до найнижчого історичного рівня

27 грудня 2019, 08:00 7247

Поголів'я свиней та великої рогатої худоби у 2020 р. упаде до найнижчого історичного рівня. Це стане основним трендом, який задаватиме тон всьому ринку м'яса України.

Такими очікуваннями на конференції «М’ясний бізнес 2019» поділився аналітик агропродовольчих ринків ФАО Андрій Панкратов.

Зокрема, за його прогнозами, поголів’я ВРХ знизиться на 6%, до 3,1 млн голів, свиней — на 4%, до 5,8 млн.

 

«Імовірно, що за рахунок вирізання поголів’я обсяги виробництва м’яса вдасться утримати на рівні 2019 р.», — каже Панкратов. Однак перспективи подальшого зростання виробництва залишаються невизначеними, в тому числі, у світлі майбутньої земельної реформи.

Також він звернув увагу на зростання продуктивності у м'ясному тваринництві. Зокрема, збільшується середня вага зданих на забій тварин. Однак є і тривожний сигнал: вік тварин стає все меншим.

 

Якщо у 2013 р. свиней здавали на забій у віці 330 днів, то зараз цей період скоротився на 18% і складає 272 дні. Така ж тенденція продовжиться в наступні роки.

Все ж обсяги виробництва м’яса в Україні зростають. Позитивний тренд задає сегмент птахівництва, говорить Панкратов.

Очікувано, за результатами 2019 р. обсяги виробництва яловичини становитимуть 287 тис. т, свинини — 618 тис. т, курятини — 1,38 млн т, інших видів м’яса — 251 тис. т.

 

Загалом буде отримано 2,53 млн т м’яса, що на 5% перевищує показник попереднього року.


Ірина Кравченко, AgroPortal