ОТГ: Передача сільгоспземель громадам лише частково вирішить земельне питання

21 лютого 2018, 10:32 3526

Передача ОТГ права розпоряджатися землями за межами населених пунктів є дуже важливим питанням для об’єднаних територіальних громад. Однак рішення уряду – це лише перший крок у вирішенні загальної проблеми управління земельними ресурсами.

Про це в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua повідомив директор з питань розвитку Асоціації об'єднаних територіальних громад (ОТГ) Ігор Абрам'юк.  

«Громадам потрібно мати юрисдикцію на всі землі, які знаходяться на їхній території. Рішення уряду про передачу земель сільськогосподарського призначення у власність ОТГ — це тільки перший крок в цьому напрямку, — зазначає Ігор Абрам'юк. — Асоціація ОТГ публічно заявила, що підтримує це рішення уряду, тому що ним розпочинається практичний процес передачі земельних ресурсів у відання громад, але на якомусь етапі його потрібно буде підкріплювати законодавчо, щоб вирішити питання системно. Асоціація свого часу підтримала відповідний урядовий законопроект № 7118, і досі наша позиція залишається незмінною.
У різних громадах дуже різна кількість земель, які підпадають під дію механізмів, запущених рішенням уряду, тому що Україна дуже різна і громади дуже різні. Є громади, де взагалі немає такої землі, а є, навпаки, такі, у яких її доволі багато. Маємо окремі випадки, коли територіальній громаді цей механізм взагалі нецікавий».

За словами Ігоря Абрам'юка, громади, маючи повноваження щодо земельних ресурсів на всій своїй території, зможуть контролювати надходження плати за оренду землі за межами населеного пункту та земельного податку. Крім того, об'єднані громади матимуть можливість здійснювати просторове планування всієї території громади, однак для цього також потрібні зміни до законів. Не викликає сумнівів той факт, що передача земель у відання органів місцевого самоврядування об'єднаних громад позитивно вплине на їхній економічний розвиток та суттєво підвищить ефективність використання земельних ресурсів.


Для довідки: до Асоціації ОТГ, утвореної наприкінці 2016 року, вже увійшли 133 об'єднані територіальні громади з 24 областей України. Нині триває процес активного долучення громад до асоціації. Всього в Україні створено 665 ОТГ, а у квітні до них додадуться ще 40 громад. Лідерами з кількості ОТГ сьогодні є Дніпропетровська, Житомирська, Запорізька, Тернопільська, Полтавська та Хмельницька області. При цьому у Житомирській, Запорізькій, Хмельницькій та Чернігівській областях об'єднані громади займають вже понад половину їх територій.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua