Дотримання переважного права орендарів на придбання орендованої землі. Поради юриста

11 липня 2021, 09:00 3953

Ситуації, коли орендовані земельні ділянки будуть продаватись без відома орендарів, будуть рідкістю (казусом), а не намаганням «обійти» переважне право орендаря.

Про це AgroPortal.ua повідомив адвокат, партнер ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» Олег Качмар.

«Законодавець передбачив простий і зрозумілий механізм повідомлення осіб, які наділені переважним правом купівлі землі, — через нотаріуса. Це зроблено для того, щоб не ускладнювати життя власникам землі, зробити продаж землі більш відкритим (публічним) і забезпечити дотримання переважного права орендарів на придбання орендованої ними землі», — зазначає Олег Качмар.

За його словами, передбачений законом порядок повідомлення орендарів про намір власника продати ділянку має бути дієвим. Однак це, звісно, не гарантує того, що всі ділянки, які знаходяться в оренді, не будуть продаватись без належного повідомлення орендарів.

«Обов’язок повідомити орендаря про намір власника продати ділянку у разі, якщо продаж земельної ділянки сільгосппризначення здійснюється не на земельних торгах, лежить на нотаріусі, а не на власникові землі, який повинен лише з’явитись до нотаріуса, повідомити його про свій намір продати ділянку і подати заяву про реєстрацію наміру», — пояснює Олег Качмар.
 
Він додає, що нотаріус повинен зареєструвати намір власника продати ділянку в реєстрі, після цього з’ясувати, чи є орендар, і якщо є — повідомити його про намір власника продати ділянку. Встановити, чи є орендар, нотаріус має на підставі відомостей з ДЗК та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

N. B. Орендовану земельну ділянку продали без попередження. Алгоритм дій
 
«Не усі чинні права оренди зареєстровані в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Чи буде нотаріус перевіряти інформацію про наявність зареєстрованих договорів оренди землі, укладених до 2013 року, в Державному реєстрі земель, чи виявить він усіх орендарів і чи «не загубить» він орендаря, який має переважне право купівлі земельної ділянки, наразі важко сказати, оскільки закон не встановлює чіткого обов’язку нотаріуса перевіряти старий реєстр земель. Не хотілось би, звісно, щоб із продажем землі відбувалось так, як це у свій час було з «подвійною орендою», — наголошує Олег Качмар.
 
Він не виключає, що в окремих випадках порушення переважного права орендарів буде пов’язано з бажанням окремих осіб «обійти» переважне право орендаря. Інший можливий сценарій розвитку подій — масове розірвання договорів оренди землі з різних підстав.

Рекомендації, як орендарю захистити порушене переважне право на придбання (викуп) землі в суді, отримайте після заповнення анкети.


Для довідки: публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю інтернет-видання AgroPortal.ua та не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.