На Сумщині завершили збір цикорію

25 жовтня 2021, 12:55 3802

В селі Залізняк, що на Сумщині, зібрали 25 кг цикорію. Продукція в подальшому використовуватиметься для проведення у сільській бібліотеці-філії майстер-класів з обробки і приготування цикорію та проведення екскурсій.

Про це AgroPortal.ua повідомила активістка села Залізняк Ірина Варламова.

«За домовленістю кожна родина, яка приймала участь у вирощуванні рослини повинна була здати до 4 кг кореню цикорію», — зазначає Варламова.

Насіння цикорію для посадки громада села закупила в рамках грантових коштів всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2019».

N.B. Неймовірні села України 2019: Залізняк, Сумська область

«У грудні цього року ми плануємо провести професійний навчальний семінар у співпраці з Сумською ТПП з приводу нішевих культур регіону, зокрема і цикорію, та з приводу створення с/г кооперативів, — розповідає активістка. — Наступного року, жителі Залізняка будуть сіяти цикорій знову, бо вони бачать, що мають можливість долучитися особисто до промоції села та розвитку туризму».

У цьому році, після дегустації напою на святкуванні дня Верхньосироватської громади, до популяризації цикорної справи виявили бажання долучитися ще 10 населених пунктів і місцевий фермер, який пообіцяв допомогу у сертифікації продукції.

«Все більше людей виявляють бажання займатися цим постійно, тому і вирішили підучити мешканців азам, як далі діяти, як мати з цього дохід», — додає бібліотекар Залізняцької сільської бібліотеки-філії Ольга Шляжко.

N.B. В Україні шукають проєкти сталого розвитку сільських територій 

Цикорний напій села Залізняк потрапив у цьому році до гастрономічної спадщини Сумщини.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua