Думка: Вертикальне фермерство раціональне лише в одному випадку

05 січня 2021, 08:00 3112

Концепція вертикального фермерства не є раціональною з економічної точки зору, попри те, що її розвивають багато компаній.

Таку думку під час онлайн-лекції висловив менеджер міжнародних проєктів Вагенінгенського університету та науково-дослідного центру в Нідерландах Джок Кемпен.

«По-перше, штучне освітлення не може замінити природне. По-друге, якщо природне освітлення доступне, навіщо все ускладнювати?» — задається питанням науковець.

Він зазначає, що у вертикальному фермерстві потрібно дуже багато енергії для того, щоб забезпечити постійне освітлення — це надзвичайні витрати.

«Тому виробництво виходить не дуже прибутковим», — говорить Кемпен. Особливо нераціональним це виглядає влітку, адже врожай чудово розвивається і з природним освітленням.

N.B. Досвід Нідерландів: як сучасні теплиці наростили аграрне виробництво у 15 разів

Але науковець допускає, що у певному випадку вертикальне фермерство — це єдиний спосіб. «Наприклад, якщо ви надто стурбовані чистотою продукції. У вертикальних фермах вона практично стерильна», — пояснює Кемпен.

Проте все-таки у більшості країн досі використовуються більш природні моделі тепличного господарства, і, ймовірно, так буде надалі, підсумував він.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua