Українські реалії: питання землі витісняють інновації

25 листопада 2020, 07:00 3275

В Україні на сьогодні більше переймаються питанням землі без тваринництва, ніж тваринництвом.

Таку думку в коментарі для AgroPortal.ua висловив співзасновник American Dairy Technology Іон Морару, аналізуючи поточну спроможність молочної галузі щодо інновацій.

«Майже всі передові світові технології наразі доступні, якщо розвивати цей напрямок», — вважає він.

Проте додає, що з інноваціями у вітчизняному молочному скотарстві зараз складно.

«В Україні є дві доїльні зали типу «карусель» на 80 місць, але загалом доїльні зали переважно невеликі та потребують постійної модернізації та оптимізації у своїй роботі», —  говорить практик.

Додає, що більшість доїльних зал запроєктовані та побудовані неправильно, тому оптимізувати роботу в них, а тим більше провести якісь більш-менш інноваційні заходи вкрай складно. Саме тому іноді навіть впроваджені «інновації» виявляються неефективними.

N.B. У Китаї встановили найбільшу доїльну карусель для 10 тис. корів

«У виборі та проєктуванні доїльних зал ми значно відстаємо», — вважає Іон Морару.

За приклад наводить США, де фермери уже давно працюють на обладнанні, яке в Україні вважається інноваційним. Також — Китай.

«Зараз я беру участь у декількох проєктах, які стосуються молочного та спеціалізованого м'ясного скотарства в Китаї. І тільки впевнююся, що китайці — наполегливі, допитливі, все перевіряють та мають бажання робити не абияк, а з самого початку правильно. Що важко сказати про українських виробників», — додає співзасновник American Dairy Technology.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua