Ціни на олію зростатимуть, якщо не «втрутиться» COVID

23 жовтня 2020, 08:00 5041

Ціни на соняшник в середньостроковому періоді будуть зростати. Цьому сприяє подорожчання соняшникової олії та ситуація на ринку «пальми» та сої.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповіла заступник директора компанії ProAgro Group Марія Колесник.

За її словами, урожай соняшнику в Україні цього року складе 14,3-14,5 млн т, а середня врожайність олійної культури очікується на рівні 2,15 т/га. Ці очікування враховують не лише офіційну статистику, але й тіньовий сегмент.

«Якщо за офіційною інформацією, посівні площі в Україні становлять 6,2 млн га, то за нашими оцінками — 6,7 млн га. 750 тис. га — це ті посівні площі, які знаходяться в «тіні», та рік за роком не враховуються у статистиці. Але ми розуміємо — для того, щоб виробити та експортувати фактичні обсяги соняшникової олії, офіційно вирощеної сировини не вистачило б», — розповідає Колесник.

Вона додає, що експорт соняшнику прогнозується на рівні 125 тис. т, оскільки більшість врожаю традиційно піде на переробку. Водночас експорт соняшникової олії впаде на 1 млн т порівняно з минулорічним, і становитиме 5,35 млн т.

Нещодавно вартість тони олії на умовах поставки FOB перетнула межу в 1000 $/т. Потім ціна трохи відскочила вниз, і лише попереднього тижня знову піднялася. Відповідно, це впливає на закупівельні ціни соняшнику. Експортні ціни коливаються в межах 450-460 $/т. На внутрішньому ринку минулого тижня ціни зросли на 3,5%, до 12700-13200 грн/т (EXW). Переробники пропонували 13500-14000 грн/т.

«Тенденція до зростання у середньостроковій перспективі збережеться. Хоча найближчі 2 тижні, поки йдуть жнива, збільшується пропозиція на внутрішньому ринку і ціни можуть трохи просісти», — говорить Колесник.

Вона додає, що на ринку соняшнику фактично переробники є ціноформуючим фактором. Якщо зростатимуть ціни на олію, то вони без будь-яких перешкод зможуть купувати соняшник дорожче.

«До Нового року і далі ціни на соняшник будуть зростати. В першу чергу, це підкріплюється очікуваним зростання на ринку соєвих бобів. Підтримку також надають прогнози по зменшенню виробництва пальмової олії. Якщо вона почне дорожчати, то підтягне за собою соєву і соняшникову», — говорить Колесник.

Єдиним стримуючим фактором може стати початок локдаунів, що вплине на вартість нафти. «Якщо знову почнуться жорсткі обмеження для бізнесу на пересування, це різко скортить споживання бензину, дизелю, біопалива. А отже вплине на ціни всіх рослинних олій, — говорить експертка. — Пандемія коронавірусу набирає обертів, вступають в силу нові обмеження. Спрогнозувати, що буде далі, важко».


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua