Думка: Виробникам тепличних овочів не варто орієнтуватися на Білорусь

28 грудня 2019, 08:00 2882

Україна збільшує імпорт тепличних овочів на фоні зменшення експорту.

Про це на вебінарі «Непереможений ЄС: досягнення та провали українських виробників плодоовочевої продукції на ринку розвинутих країн» розповіла аналітик гуртового ринку «Шувар» Тетяна Гетьман.

«В цьому сезоні Україна імпортувала помідори та огірки навіть влітку, коли був свій урожай.  Це означає, що попит на якісний товар зростає, і закривають його не українські виробники», — говорить експерт.

Зокрема, вона звертає увагу, що цьогоріч відбувся відтік дрібних виробників овочів з головних виробничих регіонів (Південна Україна, Закарпаття). Наслідком скорочення внутрішнього виробництва стає постійне збільшення цін.

 

«Більш складна ситуація по помідорах — ми завжди були більш залежні від експорту. Приблизно 20% тепличних томатів Україна експортувала на ринки Росії та Білорусі. Але зараз там працюють державні програми, завдяки яким збільшуються площі під теплицями, тому розраховувати на ці ринки — це стратегічна помилка», — вважає Гетьман.

Також вона висловила сподівання, що завдяки тенденції сталої ціни до України повернуться ті виробники, які виїхали, і наша держава займе певне місце серед експортерів на ринок ЄС.

«До слова, в країни Євросоюзу ми продаємо більше 40% огірків, а помідорів — 18-20%», — додала аналітик.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua