Думка: Проект рішення КС по землі зупинить іноземні інвестиції в Україну

06 листопада 2020, 10:38 2023

Прийняття Конституційним судом останнього проекту щодо ринку землі сільгосппризначення видається малоймовірним.

Таку думку в коментарі AgroPortal.ua висловив Олег Нів'євський з Київської школи економіки.

«Винесення в публічну площину нібито проєкту рішення КС щодо землі нагадує інформаційний вкид. Можливо, це зробили для того, щоб відслідкувати реакцію суспільства і на основі цього діяти далі», — ділиться експерт.

N.B. Скасування реформи і референдум: з'явився проект рішення КСУ по землі

На його думку, опублікований проєкт рішення доволі неоднозначний та в цілому виглядає дивно з точки зору здорового глузду.

«Положення Конституції трактуються у такий спосіб, щоб взагалі заборонити інвестиції з боку іноземних держав. І йдеться не тільки про сільськогосподарські, але й промислові землі. Тобто ніякі Tesla, Coca-Cola, General Motors або інші іноземні виробники не можуть в Україні ні вести, ні започаткувати свій бізнес. Це нонсенс, але рішення трактується саме в такий спосіб», — говорить Нів'євський.

Експерт вважає правильним зачекати на рішення Конституційного Суду. Але якщо воно дійсно буде таким, як нинішній проєкт, це принесе Україні безліч негативних наслідків.

«Можемо провести аналогію з рішенням суду по НАЗК. Реакція від міжнародних партнерів була жорстка. Немає ніяких підстав думати, що по землі вони відреагують по-іншому», — говорить він.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua