Експерт: Вирощувати кунжут рентабельно навіть при врожайності 1 т/га

18 липня 2020, 08:00 4133

Вирощування кунжуту в умовах півдня України рентабельне навіть при врожайності 0,8-1 т/га.

Такими розрахунками поділилася з AgroPortal.ua заступник директора з наукової роботи Асканійської державної сільськогосподарської дослідної станції Віра Коновалова.

Вона звертає увагу, що на врожайність, та й саме вирощування кунжуту дуже впливають погодні умови. Приміром, зима 2020 року була м'якою та сухою, а в весняний період спостерігалися значні зниження температури. Так в березні спостерігались нічні пониження до – 8 °С, середньомісячна температура склала 7,8 °С. Квітень та травень були також прохолодним та з нічними заморозками. Тому посівну кунжуту довелось перенести.

«Посів провели 2 червня — коли грунт на глибині 10 см прогрівся до 18°С та зникла загроза різкого нічного зниження температур. В той час як раніше ми сіяли в 15-20 числах травня», —  говорить науковець.

Відразу після висіву культури почалися різкі перепади температури - від холоду до спеки. Тому сходи отримали зріджені. При нормі висіву в 500 тис. схожих насінин, густота стояння рослин склала 350 тис./га.

«Зараз рослини перебувають у невеликому стресі, адже денна температура перевищує 30 градусів, а нічна опускається до 15. Хоча пониження температури на перших етапах, за попередніми спостереженнями, могло би призвести і до припинення росту», —  говорить Віра Коновалова.

Зараз рослини розвивається більш-менш нормально, хоча сходи нерівномірні.

«В середньому потенціал кунжут сягає 2 т/га. Ми на невеликих ділянках отримували до 1,5 т. Зараз, коли ми вийшли на великі об'єми, середній показник склав 1 т/га. Навіть 1 т/га —  це рентабельно», —  ділиться фахівець.

Зараз дослідна станція має 4 га посівів кунжуту, у минулому році площа була вдвічі меншою. Переважно нішеву культуру вирощують на зрошенні, дослід з висіву на богарних землях виявився невдалим.

«В богарних умовах виростити кунжут практично неможливо. Для цього потрібні сприятливі погодні умови. А у нас останній продуктивний дощ пройшов 24 травня, ще до посівної», —  говорить Віра Коновалова.

Додає, що серед різних способів поливу поки що найкраще себе рослини кунжуту почувають за дощування, хоча й по результатам минулорічних досліджень найвища врожайність отримана за краплинного поверхневого зрошення. Так, науковці планують цього та наступного року детальніше дослідити можливості крапельного зрошення.

Загалом вона вважає, що кунжут —  культура, варта уваги аграріїв: «Це гарний замінник традиційних олійних культур в сівозмінах на тлі перенасичення соняшником. Окрім того, це допоможе наситити внутрішній ринок, і забезпечити високий рівень рентабельності».

Цього року два суб'єкти господарювання висіяли насіння кунжуту куплене у Асканійської державної с.-г. дослідної станції, яким експертка надає науковий супровід у вирощуванні. Вони будуть першими господарствами, хто в промислових масштабах опробує культуру в Україні.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua