Експерт: Ціна на заморожену ягоду не зростатиме

26 березня 2020, 13:47 1999

Причин для зростання ціни на заморожену ягоду немає. Виробникам не варто розраховувати на це, якщо є пропозиція і немає чіткого розуміння зростання попиту.

Про це повідомив економіст інвестиційного департаменту ООН (ФАО) Андрій Ярмак під час онлайн-вебінару «Як змінюються правила ведення агробізнесу через пандемію COVID-19 та карантин», організованого агенцією Sapienza.

«Багато буде залежати від того, як Європа зможе організувати збирання власного врожаю ягоди для заморозки, передусім суниці та малини.
Зокрема, поляки починають панікувати, що не буде українців та інших заробітчан, які приїжджали на сезонні роботи, і вони не зможуть зібрати ягоду. Але в них теж жорсткий карантин, і багато людей лишилося без роботи та готові йти на заробітки, включаючи збирання ягід. Думаю, проблем з робочою силою, навіть у таких країнах, як Німеччина, цього року не буде», — зазначає Андрій Ярмак.

В нинішній ситуації він радить виробникам сконцентруватися на вирощуванні стратегічного продукту і постійно займатися його вирощуванням, орієнтуючись на конкретні ринки збуту.

«Якщо займатися бізнесом серйозно, а не щороку змінювати напрямки, то будете професійно і краще за інших робити свою справу. Заробляє лише той, хто системно працює над ефективністю та якістю своєї продукції», — вважає Андрій Ярмак.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua