Депутат: Держава має стимулювати одноосібників виходити з тіні

22 лютого 2019, 09:59 2333

Дорожню карту, яка б допомагала розвивати аграрний бізнес і водночас стимулювала фермерів та одноосібників працювати в легальному полі, потрібно розробити для кожної категорії агровиробників, в залежності від розміру.

Про це в інтерв'ю AgroPortal.ua розповів народний депутат України, заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин ВРУ Вадим Івченко.

«Українська влада за 27 років жодного разу не вела діалогу з одноосібниками, які працюють в тіні і по суті знаходяться поза аграрним сектором. Інші держави працюють з цією категорію в законодавчому полі. Коли ми розглядали бюджет Німеччини, то виявило, що там 60% спрямовується не прямої підтримки, а у сплаті відповідних податків. Ми можемо запровадили таку ж систему в Україні і сказати: хлопці виходьте з тіні, а натомість держава буде сплачувати за вас 10 років єдиний соціальний внесок в ПФ. Ми повинні забезпечувати виробникам певні стимули», — зазначає Вадим Івченко.

За його словами, сьогодні в Україні працює лише 22 тисячі фермерів і кілька тисяч сільгосппідприємств та 4,5 млн одноосібників. І за умови, якщо з них лише 15% вийдуть з тіні, в країні з'явиться 600 тисяч маленьких точок зростання.

«Уявіть буде 600 тисяч працюючих на своїй землі людей, які матимуть заробіток 150-200 тис. грн в місяць. Ми побачимо зовсім інші села, туди почнуть повертатися молоді люди. І якщо земля забезпечуватиме сталий прибуток, то ніхто не буде її продавати, а займатимуться аграрним бізнесом», — впевнений Вадим Івченко.

За його словами, при певних умовах є шанс, що спадкоємці невеликого аграрного бізнесу, який забезпечуватиме стабільний прибуток, нададуть перевагу не проживанню в Києві чи у великому місті, а все-таки власній справі.

Як приклад, Вадим Івченко наводить молоду родину, яка повернулася з заробітків з Італії в рідне село і утримують 6 корів, облаштували доїльну залу і мають від здачі молока 30 тис. грн в місяць та в майбутньому планують забрати свої паї з оренди для заготівлі сіна.

«В Дніпропетровській області компанія Danone об'єднала 10 сімейних ферм, які утримують по 15 корів, в молочний кооператив. На іншій сімейній фермі, де утримується 66 корів працює чотири людини. Так, в таку ферму потрібно було інвестувати близько 7 млн грн, але в місяць вона приносить 300 тис грн тільки від здачі молока. Отож, як бачимо, варіантів може бути багато і таку дорожню карту для бізнесу потрібно намалювати. Отже нам є над чим працювати», — зазначає Вадим Івченко.

За його словами, для великих виробників підтримкою і стимулом можуть слугувати дерегуляція, можливість залучення швидких грошей для логістики.