Завдяки овочесховищу фермер виграє в ціні у два-три рази

29 травня 2021, 08:00 3278

Завдяки зберіганню у сучасних овочесховищах сільгоспвиробники можуть значно виграти в ціні своєї продукції.

Про це AgroPortal.ua розповів керівник інноваційного комплексу зі зберігання продукції ТОВ «БФ ЕНЕРГО» Андрій Матвєєв.

«Звісно, що влітку реалізовувати моркву чи цибулю вкрай невигідно. Зимою за цю саму продукцію отримати в два-три рази більше», – зазначає він.

Додає, що «БФ ЕНЕРГО» займається довгостроковим зберіганням продукції – від шести до дванадцяти місяців зі збереженням найвищих якісних показників.

«У цьому опираємося на технології та досвід наших партнерів із Нідерландів», – говорить керівник компанії.

На його погляд, у період локдауну овочесховища стають як ніколи доречними. Численні економічні чинники впливають на купівельну спроможність споживача, що, як і торік, формує відкладений попит на фермерську продукцію. Водночас, у непідготовлених складських приміщеннях тривале зберігання неможливе, тож виробники все частіше звертаються до овочесховищ, обладнаних холодильниками та сучасними системами зберігання.

«У нас у кожній камері під кожен тип продукту підтримується необхідна температура, вологість. Всі показники контролюється технологами та майстрами, які працюють цілодобово», – каже керівник складського комплексу.

N.B. Інновації та прозорі відносини: як сучасні сховища допомагають фермерам виграти в ціні

Торік у «БФ ЕНЕРГО» заклали на зберігання близько 4000 т цибулі, 2500 т моркви, 1000 т часнику, 1500 т капусти, 2300 т яблук. У наступному році планується збільшення цих об’ємів у півтора-два рази.

«Сьогодні будувати нове сховище економічно не дуже вигідно, тож серед фермерів є чималий попит на оренду існуючих складів», – говорить фахівець.

Загалом, за його очікуваннями, сегмент зберігання овочів буде розвиватися в Україні найближчим часом в сторону зростання. В виграші будуть ті, хто запропонує технології довготривалого зберігання.


Для довідки: «БФ ЕНЕРГО» має сучасний комплекс по зберіганню овочів та фруктів у Київській області – один з найбільш інноваційних по всій Україні. Компанія надає послуги зі зберігання широкого переліку продукції – картоплі, моркви, буряку, капусти, цибулі, часнику та яблук.

Комплекс побудований у 2010 році в селі Мартусівка Бориспільського району – всього за 17 км від Києва. З першого дня він планувався під зберігання овочів та фруктів. Корисна площа комплексу складає 20 тис. кв. м., котрі розділені на камери для зберігання продукції.

Сам комплекс оснащений найновішим обладнанням провідних європейських компаній. Це гарантує якісне зберігання овочів та фруктів, а також енергоощадність, тим самим забезпечуючи оптимальні витрати в розрахунку на кожен квадратний метр орендованої площі.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua